BiH

Michael Scanlan

Supervizor za Brčko Distrikt: Tempo provođenja reformi mora se ubrzati

29/05/2019

Rebalans budžeta, ističe supervizor, predstavlja šansu za Distrikt da iskoristi vlastite resurse za popravku mosta Brčko-Gunja, kao kratkoročno rješenje

Tokom dvodnevne posjete Brčkom, supervizor za Brčko Distrikt Michael Scanlan sastao se s predstavnicima vlasti Distrikta, te političkih stranaka koje su zastupljene u Skupštini Distrikta, i s njima razgovarao o najnovijim dešavanjima u Distriktu koja za cilj imaju poboljšanje javnih usluga i poslovnog okruženja.

– Zajednički cilj političkih predstavnika Distrikta trebao bi biti ostvarenje dobrobiti za Distrikt i sve njegove građane, a kolektivni interesi trebaju imati prioritet u odnosu na stranačke ili pojedinačne interese – rekao je supervizor Scanlan.

Prosperitet za sve građane Distrikta, kako kaže, moguć je samo ukoliko se tempo provođenja reformi, uspostavljen početkom godine, ubrza. Pokazatelji napretka će biti okončanje procesa fiskalizacije do kraja juna i usvajanje novog zakona o budžetu najesen. Jačanje vladavine prava i veća transparentnost u procesu usvajanja budžeta pomoći će u ostvarivanju većih prihoda i promovirati bolju fiskalnu disciplinu koja je potrebna kako bi javne usluge u potpunosti ispunjavale potrebe građana, dodaje.

Rebalans budžeta, ističe supervizor, predstavlja šansu za Distrikt da iskoristi vlastite resurse za popravku mosta Brčko-Gunja, kao kratkoročno rješenje. Ovo je, kako kaže, bolji način trošenja novca poreskih obveznika za dobrobit zajednice nego uobičajena praksa preraspodjele 10 miliona KM kroz amandmansko djelovanje na budžet, saopćeno je iz OHR-a.

– Pored toga, ubrzana implementacija ključnih infrastrukturnih projekata, uz promjene zakona kako bi se privukla ulaganja, trebaju biti prioriteti za vlasti Distrikta. Tehnički, modernizacija Luke Brčko bi trebala biti završena do kraja sljedeće godine. Time će se samo privući slične donatorske inicijative i, zajedno s naporima da se osigura održivo snabdijevanje energijom – uključujući i kroz usvajanje nove energetske strategije te novih zakona u oblasti energetike do polovine 2020. – dodatno će unaprijediti javne usluge, potaknuti nove podsticaje za poslovanje i osigurati nova radna mjesta. To je ono što birači u Brčkom imaju pravo očekivati od svojih izabranih lidera i trebaju ih držati odgovornim, što podrazumijeva i podršku liderima ukoliko ovi ciljevi budu ostvareni. Ukoliko Brčko Distrikt ispuni svoj dio obaveza, može računati na partnersku ulogu međunarodne zajednice dok traži partnere među bh. vlastima koji su opredijeljeni da djeluju u skladu sa pozitivnim praksama javnog upravljanja – zaključio je supervizor.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.