Grah iz kazana i pesimistične poruke: Nekada je ovo bio praznik, sada patnja

prvi maj – tuzla3

Uz podjelu graha iz kazana, grupa Tuzlaka danas je ispred zgrade “Sodaso” obilježila Praznik rada. Za slavlje, kažu, nemaju povoda, a poruke o radničkim pravima koje su poslali, nisu nimalo optimistične, javlja Anadolu Agency (AA).

“Prvi maj je nekada bio praznik, a sada nam je patnja. Prvi maj smo nekada dočekivali s radošću. Imali smo sve, obezbijeđenu egzistenciju, sigurnost, a sada nam samo stvara bol, patnju, neimaštinu, nesigurnost u našoj državi. Jednostavno, više se radnici ne raduju Prvom maju”, izjavila je Naila Mujaković, radnica gračaničke fabrike obuće “Fortuna”, koja je s kolegicama sedam mjeseci u šatorskom naselju koje su podigle zbog nepoštovanja radničkih prava.

Male plaće, rad bez naknade, nezaposlenost, uništene firme, nemogućnost liječenja samo su neki od problema brojnih radnika ili onih koji ne rade.

Enes Tanović, potpredsjednik Sindikata Solidarnost, u čijoj se organizaciji današnji skup održao, podsjetio je da desetine hiljada građana Bosne i Hercegovine mukotrpno radi u inostranstvu, da bi prehranili sebe i one koji su ovdje ostali. Također, Tanović je podsjetio i da su sindikati nekada imali moć, dok se danas, navodi, uglavnom bave politikom.

“Ovdje, deset kilometara od nas, prije sto godina sindikati su digli Husinsku bunu, ginuli su. Mi danas lošije živimo, a slavimo”, izjavio je Enes Tanović, potpredsjednik Sindikata Solidarnost.

Nusret Delagić, građanin Tuzle smatra da su za ovakvo stanje u državi krivi političari koji su trenutno na vlasti, ali da veliki dio krivice snose i njihovi prethodnici.

“Običan narod nema ni za maj, ni drugim danima za običan ručak, a kamoli da se slavi. Ako Novalić (Fadil, premijer FBiH, op.a.) sluša, neka vidi kako je uredio Tuzlanski kanton, jer se on hvali da je riješio Kanton Tuzlu˝, naveo je Delagić.