BiH

Sud BiH

Graničar Rajo Kikić saznao presudu: Za 20 eura pustio putnike u BiH bez izolacije

14/07/2020

Od optuženog Raje Kikića oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 20 eura

Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i ročišta za izricanje krivičnopravne sankcije, izrekao je 10. jula presudu u predmetu Rajo Kikić kojom je optuženi oglašen krivim što je počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi.

Sud je Kikića osudio na kaznu zatvora u trajanju od pet mjeseci. Optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru i to od 18. marta do 6. maja 2020. godine. Od optuženog Raje Kikića oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 20 eura.

Optuženi Rajo Kikić kriv je što je 16. marta 2020. godine, u svojstvu službene osobe – graničnog policajca Granične policije BiH, na Međunarodnom graničnom prijelazu Brčko, vršeći poslove kontrole putnika i vozila, zahtijevao i primio dar kako u okviru svoje funkcije ne bi zabranio ili odbio ulazak u BiH za tri osobe iako je to bio u obavezi po Odluci Vijeća ministara od 15. marta 2020. o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH.

Osobama koje su dolazile iz područja s intenzivnom transmisijom koronavirusa (Republika Austrija) dozvolio je, bez zdravstvenog pregleda i Rješenja o izolaciji, nezakonit ulazak u BiH nakon što je zahtijevao i primio novčanicu u iznosu od 20 eura, navedeno je u optužnici, saopćeno je iz Suda BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.