Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"evo vam saopćenje"

Granična policija BiH odgovorila na “izazov” iz MVP-a: U Neum se može preko Metkovića

bisera turkovic (1)

Mjera samoizolacije ne primjenjuje se na putnike koji prilikom ulaska u Hrvatsku tranzitiraju kroz BiH, Kosovo, Srbiju i Sjevernu Makedoniju

“Povodom nedoumica građana, raznih spekulacija, kao i dezinformacija pojedinih medija, te navoda Ministarstva vanjskih poslova BiH koje je demantiralo izjavu glasnogovornice Granične policije BiH Franke Vican o dopuštenom tranzitu državljana BiH preko Republike Hrvatske do Neuma, Granična policija BiH saopćava da je danas zaprimila informaciju od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske da je dopušten tranzit državljanima BiH koji putuju u Neum preko Republike Hrvatske na MGP Doljani – MGP Metković.

Odlukom Stožera civilne zaštite Hrvatske, od 25. juna, propisano je da su državljani BiH koji odlaze u Hrvatsku dužni boraviti u samoizolaciji u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru u trajanju od 14 dana od dana ulaska u Hrvatsku.

Mjera samoizolacije ne primjenjuje se na putnike koji prilikom ulaska u Hrvatsku tranzitiraju kroz BiH, Kosovo, Srbiju i Sjevernu Makedoniju.

Granična policija BiH u saopćenju obavještava građane da prate službene informacije mjerodavnih institucija, a sve informacije o uvjetima i prelascima državne granice su na službenoj instagram stranici Granične policije BiH, kao i na službenoj stranici Granične policije BiH.

Podsjećamo, nakon što je glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican izjavila kako je Granična policija BiH zaprimila informaciju od MUP-a Republike Hrvatske da je od jutros od 7 sati preko GP Doljani i GP Metković dozvoljen tranzit državljana BiH koji putuju za Neum, iz Ministarstva vanjskih poslova BiH su ustvrdili kako im je iz više izvora potrđeno da ovakva izjava nije tačna.

“Ako jeste, neka Granična policija izda saopštenje pa da se naši građani ne maltretiraju preko Svitave u povratku”, poručili su iz MVP-a BiH.

Cirkus na relaciji MVP BiH – GP BiH pomalo podsjeća na neki od “izazova” na društvenim mrežama. Samo što takav jedan izazov ne priliči državnim institucijama, pogotovo ne Ministarstvu vanjskih poslova jedne zemlje. Ako je posljednja informacija odaslana iz GP BiH, sada u formi zvaničnog saopštenja, tačna, kako je moguće da u MVP BiH izlaze u medije tvrdeći da nešto nije tačno, a da se prije toga nisu udostojili provjeriti zvaničnim kanalima?!

Ministarstvo vanjskih poslova BiH: Nije tačno da je slobodan tranzit do Neuma