BiH

"lud, zbunjen..."

Ministarstvo vanjskih poslova BiH: Nije tačno da je slobodan tranzit do Neuma

28/06/2020

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH su za N1 istakli kako im je iz više izvora potrđeno da ovakva izjava nije tačna

Nakon što je glasnogovornica Granične policije Bosne i Hercegovine Franka Vican izjavila kako je Granična policija BiH zaprimila informaciju od MUP-a Republike Hrvatske da je od jutros od 7 sati preko GP Doljani i GP Metković dozvoljen tranzit državljana BiH koji putuju za Neum, iz Ministarstva vanjskih poslova BiH su za N1 istakli kako im je iz više izvora potrđeno da ovakva izjava nije tačna.

“Ako jeste, neka Granična policija izda saopštenje pa da se naši građani ne maltretiraju preko Svitave u povratku”, poručuju iz MVP-a BiH.

U vezi sa reciprocitetom mjera naglašavaju da i BiH može uvesti izolaciju za građane Hrvatske kojima je sada omogućen nesmetan ulazak u BiH, te podsjećaju da je za građane Hrvatske, Srbije i Crne Gore po odluci Vijeća ministara BiH koja je trenutno na snazi omogućen nesmetan ulazak u BiH.

“Ministarstva su u kontaktu i nadamo se da će se svi nesporazumi riješiti na obostrano zadovoljstvo i u duhu dobrosusjedskih odnosa”, naglašavaju iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

S druge strane, iz MUP-a RH su poručili drugačije:

“Ako neko izlazi iz BiH pa ide dalje prema Neumu, dozvoljava se tranzit kroz Republiku Hrvatsku”, naglasili su iz MUP-a RH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.