Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

GRAS-u naloženo da prekine s prikupljanjem ovjerenih izjava

tramvaj1111
Foto: Ilustracija

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH upozorila je Kantonalno javno komunalno preduzeće “Gradski saobraćaj” d.o.o. Sarajevo (GRAS) da, u cilju sprečavanja daljeg nastupanja štetnih posljedica po korisnike usluga, odmah prekine prikupljanje ovjerenih pismenih suglasnosti u svrhu izdavanja mjesečnih kupona.

Uslijedilo je to nakon današnjeg vanrednog inspekcijskog nadzora u GRAS-u a uvidom u tri predmeta različitih korisnika njihovih usluga (nezaposleni, penzioneri i studenti), metodom slučajnog uzorka. Utvrđeno je da se u svakom od njih nalazi pismena izjava kojom se GRAS-u daje saglasnost za obradu ličnih podataka u svrhu kupovine pretplatničke karte.

Vanredni inspekcijski nadzor u GRAS-u izvršen je na osnovu prijava građana da se, u cilju izdavanja mjesečnih pretplatnih karata za prijevoz u javnom gradskom saobraćaju, prikupljaju ovjerene pismene saglasnosti.

– Saglasnost za obradu ličnih podataka u obliku ovjerene pismene izjave kod nadležnog općinskog organa nije potrebna u svrhu izdavanja mjesečne karte. Samo podnošenje zahtjeva za izdavanje mjesečne karte predstavlja saglasnost korisnika za obradu njihovih ličnih podataka, te je prikupljanje posebne saglasnosti za tu svrhu suprotno Zakonu o zaštiti ličnih podataka. U cilju sprečavanja daljeg nastupanja štetnih posljedica po korisnike usluga, GRAS je upozoren da odmah prekine prikupljanje ovjerenih pismenih saglasnosti u svrhu izdavanja mjesečnih kupona – saopćeno je iz Agencije.