Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gratz: Obavezali smo Vladu na mjere – ovo je tek početak!

Dennis Gratz

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, većinom glasova usvojen je prijedlog zaključaka sa tematske sjednice o iseljavanju stanovništva. Tim povodom oglasio se zastupnik Naše stranke Dennis Gratz, koji je inicirao tematsku sjednicu i unutar radne grupe predložio nacrt zaključaka.

„Zahvaljujem se kolegicama i kolegama iz Parlamenta, posebno članovima radne grupe s kojima sam učestvovao u formulisanju zaključaka. Danas smo kao najviše zakonodavno tijelo i predstavnička volja građana Federacije obavezali izvršnu vlast na poduzimanje mjera u vezi s problemom iseljavanja stanovništva, što – nakon održane tematske sjednice – smatram novim važnim korakom da ovu temu uvodimo u institucije i tražimo od Vlade da se pozabavi njome“, kaže Gratz.

Zastupnik NS kaže da su najvažnije mjere – zahtjev za informacijom o planiranim i trenutnim projektima koji se tiču povratka državljana BiH, utvrđivanje spiska deficitarnih zanimanja, kreiranje pravnog okvira za saradnju s iseljeništvom i informacija o mjerama pronatalne politike.

„Moramo uraditi sve da pružimo ljudima šansu da ostanu, a s onima koji ipak odu – da imamo komunikaciju bilo da radimo na njihovom povratku u budućnosti ili da im omogućimo da investiraju u domovini. Moramo imati kompletne informacije o migracijama, o našim ljudima vani, posebno o mladima“, kaže Gratz.

„Nedopustivo da obrazovanje ostaje u funkciji zastarjelih ideologija – umjesto toga da radimo na njegovom usklađivanju sa potrebama tržišta, te smo zatražili od Ministarstva obrazovanja i nauke da u roku od 90 dana – utvrdi spisak deficitarnih zanimanja“, kaže Gratz.

„Sa jednim zastupnikom od ukupno 98 u Parlamentu FBiH uspjeli smo pokrenuti tematsku sjednicu danas obavezati Vladu da provodi mjere s ciljem rješavanja problema iseljavanja stanovništa. Ovo je tek početak. Nastavljamo se baviti ovom temom i vršiti pritisak na vlast“, zaključuje zastupnik NS.