Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gratz traži ukidanje mogućnosti uzimanja paušala i plaće istovremeno

gratz

Dennis Gratz, zastupnik Naše stranke (NS) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, danas je uputio u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz NS-a.

– Predložena izmjena tretira odredbu koja reguliše pitanje plaća federalnih zastupnika. Prema trenutnom zakonu poslanici mogu ostvariti stalno mjesečno novčano primanje, takozvani paušal, bez obzira na činjenicu što istovremeno ostvaruju plaću na osnovu profesionalnog statusa u Parlamentu Federacije. Dakle, profesionalne zastupnike plaćamo dvostruko – kazao je Gratz.

Podsjetio je da je zatraženo da se ova izmjena usvoji po skraćenom postupku, uz uvjerenje da ćemo za ovo pitanje naći podršku i u drugim političkim strankama.

– Problem koji imamo kao zastupnici u opoziciji jeste činjenica da ovakvi prijedlozi teško dođu do dnevnog reda, jer ih politički podobni dio birokratskog aparata blokira u procesu, a to javnost ne isprati do kraja. Zbog toga pozivam građane i građanke ove zemlje, te civilno društvo, da vrši pritisak da se svi prijedlozi ukidanja privilegija nađu pred parlamentarcima, bez odlaganja – rekao je Gratz.