Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik suda u Brčkom pred Istražnom komisijom

Grčević: Priče o zloupotrebama CMS-a su nebuloze, supruga je u sudu zaposlena prije vjenčanja

grcevic

Predsjednik Osnovnog suda u Brčkom kazao je da je njegova supruga zaposlena u sudu u kojem je on predsjednik prije nego su se vjenčali, no na današnjoj sjednici Komisije ipak je potvrdio da Pravilnik zabranjuje da supružnici rade u istom sudu

Pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosuđu danas je svjedočio predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Jadranko Grčević.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosuđu danas je svjedočio predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Jadranko Grčević.

On je odgovarao na pitanja članova Komisije koja su se odnosila najviše na afere vezano za njegovo ime, a o čemu je pred ovom komisijom ranije svjedočio sudija iz Brčkog Nedeljko Tabaković, a o svemu su pisali i mediji.

Podsjećamo, Grčeviću se spočitava da je na čelu Suda u Brčkom 20 godina, da mu je u istom sudu zaposlena i supruga, da je dodjeljivao sudske predmete u određenim slučajevima odabranim sudijama….

No, iako je kazao da nije došao pred Komisiju da se pravda Grčević je sve optužbe na njegov račun odbacio.

– Volio bih da budete moji gosti ukoliko sumnjate u neke konstatacije. Volio bih da ne shvatite da se nešto pravdam, pred zalaskom sam karijere. Meta sam jer ne pripadam nikome, ali pokušavam u maloj sredini da budem realan koliko to mogu, izjavio je Grčević.

Tvrdnje sudije Nedeljka Tabakovića, da Grčević stoji iza manipulacija CMS-om, predsjednik Osnovnog suda nazvao je “nebulozama”, te je kazao da je nakon Tabakovićevog svjedočenja zakazao u Osnovnom sudu u Brčkom opštu sjednicu, ali da Tabaković na nju nije došao.

Međutim, Tabaković je ranije za Žurnal kazao da na toj sjednici nije mogao biti jer je bio na ročištu, koje u tom momentu nije mogao prekidati, a što se, kako je tvrdio, od njega tražilo.

Također, Grčević je odgovorio na pitanje, kako je moguće da se u više predmeta u vezi s malverzacijama jedne firme iz Brčkog javlja isti postupajući sudija, iako je prema tvrdnjama ranijih svjedoka veoma mala mogućnost da se u četiri različita predmeta koja se vode između istih stranaka putem CMS-a dodijeli isti sudija.

Grčević kaže da CMS ne prepoznaje predmete po imenu i prezimenu i strankama, već po brojevima, te da se može desiti da jedan sudija dobije iste stranke.

– Predmet koji je on pomenuo (sudija Tabaković, op.a.) dva predmeta je dobio jedan sudija, a drugi treći predmet u vanparničnom postupku, a četvrti predmet je dobio on (Tabaković). Moram da vam kažem da je on u tom predmetu zakazao devet pripremnih ročišta i poslije devetog on prekida postupak iz nekih razloga da se utvrdi nešto u drugom predmetu, kazao je Grčević, te kaže da je kolega koji je zadužio sva četiri predmeta završio za šest mjeseci.

Grčević je kazao da on nije dizajnirao CMS, niti se smatra stručnjakom. Sve što je izuzeo, tvrdi, uradio je to po osnovu rješenja o izuzeću sudije.

– Nemam obavezu ni prema kome da ja to isključujem i dodjeljujem, sve se to vidi. Svako moje rješenje se dodjeljuje pisarnici, a oni dalje IT službi. Sve se to može provjeriti u službi VSTV-a, pozivao sam agencije da dođu, tvrdi Grčević.

Predsjednik Komisije Damir Arnaut pitao je Grčevića da li je on ikada odredio koji će sudija voditi predmet.

Grčević je prvobitno kazao da je odredio sudiju u jednom predmetu u vrijeme pandemije jer je u sudu ostao jedan sudija na krivičnom referatu. Međutim, nije isključio mogućnost da je dodjeljivao predmete i u nekim drugim slučajevima.

– Kada je stigao predmet, CMS je dodijelio predmet kako i dodjeljuje po broju. Uvažavajući činjenicu da je taj sudija, uslovno rečeno bio u izolaciji, situacija je nalagala da se ta optužnica potvrdi u roku do 15 dana. Sticajem okolnosti ja sam za tog sudiju, još ranije od policije dobio informaciju da je nezvanično licitirao visinu kazne. Kada sam obaviješten od zamjenika da je taj sudija dobio da potvrdi tu optužnicu, a bio je odsutan, nisam imao izbora. Sve što sam izuzeo izuzeo sam po osnovu rješenja o izuzeću sudije, rekao je Grčević.

Članica Komisije Mirjana Marinković – Lepić navela je da ne bi voljela da se saslušanje pretvori u pravdanje, te je pitala Grčevića za komentar na navode da je u istom sudu uposlena njegova supruga, ali i supruga predsjednika Apelacionog suda Brčko distrikta Damjana Kaurinovića.

-Ta supruga je radila tri ili četiri godine prije nego je postala moja supruga. Tri puta sam biran dok je ona radila. Nisam je zaposlio kao svoju suprugu, ona je bila od prije zaposlena. Sad ja vama postavljam pitanje koja je razlika između mene kao predsjednika suda i sudije? Ona radi u gruntovnici kao službenik, ima šefa gruntovnice – kazao je Grčević, dodavši da je njega biralo 15 članova VSTV-a.

Jadranko Grčević

Međutim, Marinković – Lepić insistirala je da Grčević pojasni da li Pravilnik precizira da supružnici ne mogu biti uposlenici u sudu, na šta je Grčević kazao potvrdno, ali i rekao da “formulacija nije sporna, ali je pitanje kako se tumači”.

– Vi tražite da se ja sam samoptužim. Pravosudna komisija je, u najgorem slučaju, trebala da izmjesti moju suprugu i ponudi joj neku instituciju kao privremeno rješenje dok ja obavljam tu funkciju. To je suština, rekao je Grčević.

Članica Komisije Alma Čolo je naglasila da njoj, kao bivšoj tužiteljici, nije u redu da Grčević prikazuje rad stručnih saradnika kao svoju normu, te je također kazala da nije tačno da su pritužbe na Grčevića pristigle samo od sudije Tabakovića, nego da komisija dobija pisane pritužbe na njega kao predsjednika Osnovnog suda u Brčkom od mnogih drugih prijavitelja.

– Neshvatljivo mi je da glavni tužilac u Tužilaštvu Brčko distrikta sjedi na toj pozicji 20 godina, ili da vi sjedite na toj poziciji 20 godina. To je moje viđenje, ocijenila je Čolo.

Očigledno da su uvodna pitanja Alme Čolo izrevoltirali Grčevića, koji se inače tokom čitavog svjedočenja odnosio prema pitanjima koja je dobijao na granici bahatosti, pa je on nju upitao drskim tonom “o čemu Vi to pričate”.

Nakon toga, predsjednik komisije Damir Arnaut je upozorio Grčevića, a Čolo je kazala “možete Vi mene tako ispitivati kada dođem na optuženičku klupu”.

Grčević je odgovarajući na pitanja člana Komisije Branislava Borenovića o tome da li je on za ograničavanje mandata predsjednicima sudova, kazao da on nema ništa protiv takvog ograničavanja, ali je rekao i da primjerice u sudu na čijem je on čelu sudije ne bi želejle ni biti na čelu suda, a sve zbog kako je kazao onoga što on kao predsjednik Suda trpi.

Kazao je i da on “nije mogao zaposliti sina pet i po godina nakon što je završio fakultet”, a sve navodno zbog toga jer je on predsjednik Suda.