Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grijanje u Banjoj Luci pod upitnikom, gradonačelnik da nađe rješenje

BiH

toplana-banja-luka

Skupština grada Banja Luka zatražila je da se osigura uredan završetak sezone grijanja, bez prekida grijanja za korisnike usluga gradske „Toplane“ i da Grad pruži svu neophodnu podršku da bi se ovaj zadatak izvršio.

Dala je saglasnost gradonačelniku Igoru Radojičiću da pregovara o modalitetima koji bi omogućili da “Toplana” sklopi ugovor o nabavci dodatnih količina goriva, potrebnih za završetak sezone grijanja.

Ova tačka izmijenjena je u odnosu na predloženu, tako što je umjesto ograničenja od 3,5 miliona KM, gradonačelniku data mogućnost da pregovara na iznos koji je neophodan za nabavku mazuta da bi se sezona grijanja uspješno privela kraju.

Neophodno je, kako su zaključili, odmah pristupiti donošenju odluke o sistemskom rješenju za daljinsko grijanje potrošača u Banjoj Luci, kako bi rješenje bilo operativno već za narednu sezonu.

– Skupština je svjesna da bi neuspjeh novog sistematskog rješenja značio i ugroženost potrošača da uopšte dobiju uslugu daljinskog grijanja u narednoj sezoni – navodi se u zaključcima koje je predložio gradonačelnik Igor Radojičić u vezi s obezbjeđenjem mazuta u ovoj sezoni grijanja.

Razmatrajući prijedloge EBRD-a, s kojom su vođeni dugi pregovori, Skupština grada smatra da bi usvajanje ovakvog prijedloga imalo potencijalno barem dvije velike negativne ili nepredvidive posljedice: povećanje izloženosti Grada s garancijama prema „Toplani“ do 60 miliona KM i upitnu održivost sistema i preduzeća koje bi dugoročno trebalo da iznese novu investiciju i novo kreditno opterećenje, te otplaćuje ili omogućava otpis velikih starih potraživanja.

Skupština gada ne odbacuje u cijelosti prijedlog EBRD-a, ostavljajući mogućnost za nastavak razgovora u budućnosti, ali, u ovom momentu, daje prioritet u traženju mogućeg rješenja drugim opcijama, kao što su: koncesija, zakup, javno-privatno partnerstvo, robni kredit, strateško partnerstvo.

Od gradonačelnika se traži da, u što skorijem roku, predloži Skupštini jedno ili više konkretnih rješenja.

U izjavi novinarima, Radojičić je rekao da još postoji objektivan problem tekuće sezone, jer „Toplana“ nije obezbijedila dovoljno goriva do završetka ove sezone grijanja.

– Naš tim je pripremio više modaliteta kao mogućnost za narednu sezonu. Ono što znamo nakon dva-tri mjeseca rada jeste da nemamo nijednog privrednog subjekta koji želi da uđe u staru Toplanu i da se bavi dugom od 85 miliona KM. Svaki od tih prijedloga ima poteškoća. Jasno je da bi trebalo graditi novo postrojenje i jasno je da se mora mijenjati energent, da umjesto mazuta imamo drvo. Problem je obezbijediti investiciju, jer se radi o iznosu od 20 do 30 miliona maraka. Prijedlog Evropske banke za obnovu i razvoj je zajednički ocijenjen kao lošije rješenje, jer podrazumijeva uzimanje velikog kredita s upitnom održivošću sistema. Ostalo je da za narednu sjednicu Skupštini predložimo zakup sistema centralnog grijanja, javno-privatno partnerstvo ili strateško partnerstvo – naveo je Radojičić.

Dodao je i da je planirane poslove potrebno obaviti tokom ove građevinske sezone, što znači da bi do aprila trebalo da se završe sve pripreme kako bi se tokom sezone moglo raditi i da bi se naredna sezona grijanja dočekala spremno.

On je naglasio da se ako period od naredna dva mejseca propusti za donošenje odluke, naredna sezona će biti ugrožena.

Radojičić je napomenuo da Grad čini sve da obezbijedi sredstva Toplani da bi mogla da nabavi mazut i izrazio žaljenje što pojedini odbornici nose nekakve papire okolo i lobiraju za pojedine firme.

– Za grad i građane uopšte nije bitno ko je dobavljač mazuta. Firma ‘Higat’ trenutno ne isporučuje mazut, ne odgovara na dopise, a ponekad se samo javi putem medija ili preko onih koji su ovdje njegova produžena ruka – kazao je Radojičić.