Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

livno

Grlić Radman: Očekujemo od svih faktora da do kraja godine ubrzaju evropski put BiH

gordan grlic radman
Foto: Fena/ Arhiva

Na nedavnoj zajedničkoj sjednici dviju vlada dogovoren je i okvir saradnje tokom evropskog puta BiH, dodao je

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman izrazio je danas očekivanje da će Bosna i Hercegovina do kraja godine ubrzati evropski put, a čelnik Republike Srpske Milorad Dodik i drugi politički akteri pridonijeti političkoj stabilnosti zemlje.

Grlić Radman u Livnu se susreo s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i s njom razgovarao o provedbi reformi koje bi omogućile nastavak integracijskog procesa s EU.

“Očekujemo od svih relevantnih političkih faktora da do kraja godine ubrzaju evropski put BiH. Nastavak euroatlantskih integracija ključan je za stabilnu i funkcionalnu BiH. U tome će imati punu potporu Vlade RH”, rekao je ministar vanjskih i evropskih poslova RH za lokalne medije.

Na nedavnoj zajedničkoj sjednici dviju vlada dogovoren je i okvir saradnje tokom evropskog puta BiH, dodao je.

Neizostavni dio reformi na putu prema EU jest izmjena Izbornog zakona i ograničenih ustavnih promjena “kako bi Hrvati napokon na svim nivoima vlasti imali svog legitimnog političkog predstavnika, a što im garantuje mirovni sporazumi Washingtonski i Daytonsko-pariški te Ustav BiH”, rekao je.

Grlić Radman je objasnio da to podrazumijeva uklanjanje svih diskriminacija unutar izbornog procesa u skladu s presudom Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić te Evropskog suda za ljudska prava po nekoliko presuda, od kojih je najpoznatija Sejdić-Finci.

Na pitanje o podizanju optužnice protiv čelnika Republike Srpske Milorada Dodika zbog njegova negiranja visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske je izjavio da od njega očekuje konstruktivan odnos prema institucijama BiH.

“Očekujemo od svih političkih aktera da pridonose političkoj stabilnosti i funkcionalnosti BiH s obzirom na iznimno teške geopolitičke prilike koje je izazvala ruska agresija na Ukrajinu”, istaknuo je ministar Grlić Radman.

Tokom dana ministar Gordan Grlić Radman susreo se s predstavnicima hrvatske zajednice u Bugojnu, koje je predvodio Miroslav Zelić, predsjednik tamošnjeg Gradskog vijeća.