Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grobnica u Kozluku: Počela ekshumacija posmrtnih ostataka strijeljanih Bošnjaka

BiH

Ekshumacija posmrtnih ostataka strijeljanih Bošnjaka

U Kozluku kod Zvornika danas je počela ekshumacija posmrtnih ostataka strijeljanih Bošnjaka, koji su na ovoj lokaciji ubijeni u julu 1995. godine.

Na lokaciju se očekuje dolazak članica Udruženja “Žene Srebrenice”, koje će prisustvovati vađenju posmrtnih ostataka. Proteklih 11 dana institucije koje se bave traženjem nestalih osoba, predvođene Tužilaštvom BiH, radile su na čišćenju nelegalne deponije otpada i otkopavanju masovne grobnice.

Na ovoj lokaciji je 13. i 14. jula 1995. godine, prema svjedočenjima, strijeljano 1.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca, a strijeljanje nije niko preživio.

Tijela su pokopana u masovnu grobnicu, koja je primarna, ali je dio tijela naknadno odvezen u Kamenicu. Kozlučka masovna grobnica godinama je bila prekrivena otpadom, jer je u postratnom periodu, na mjestu strijeljanja i masovnih ubistava napravljenja nelegalna deponija smeća.

Do sada je prema informacijama Tužilaštva BiH pronađeno najmanje 30 posmrtnih ostataka ubijenih Bošnjaka.

U vezi sa ubistvima na ovom lokalitetu nedavno je uhapšen Srećko Aćimović, nekadašnji komandant Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).