Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grubeša: Konačna cijena tehničkog prijema zatvora 283.275 KM

grubesa

Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je danas da konačna dogovorena cijena za tehnički prijem Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Vojkovićima, u opštini Istočna Ilidža, iznosi 283.275 KM.

Grubeša je novinarima nakon potpisivanja Ugovora o tehničkom prijemu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, rekao da je u navedenu cijenu uračunat i porez na dodatu vrijednost (PDV).

Ugovor su potpisali direktor Jedinice za implementaciju Projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH Zoran Bašić i direktor Unis instituta za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara iz Istočnog Sarajeva Đorđe Milišić.

Prema ovom ugovoru, tehnički prijem objekta trebalo bi da bude gotov u roku od 60 dana.

Grubeša je istakao da će, nakon što predstavnici Unis instituta uđu u objekat, uputiti zahtjev Savjetu ministara za formiranje pravosudne institucije na nivou BiH, te da će nakon toga biti imenovan vršilac dužnosti upravnika zatvora.

On je izrazio zadovoljstvo što je konačno došlo do momenta potpisivanja ugovora o tehničkom prijemu, izrazivši žaljenje što to nije urađeno i prije godinu dana.

Ministar pravde BiH izjavio je ranije da pregovaranje o cijeni tehničkog prijema državnog zatvora mora hitno biti završeno, navodeći da su grube procjene da BiH mjesečno gubi 530.000 KM zbog toga što objekat još nije u funkciju.

Unis institut za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara iz Istočnog Sarajeva poslao je u aprilu Ministarstvu pravde BiH novu revidiranu ponudu za tehnički prijem državnog zatvora od 300.000 KM.

Rješenjem Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske poništen je prethodni obračun od 526.000 KM, koji je napravila opština Istočna Ilidža, ali je ostalo na snazi da je Unis institut određen kao pravno lice koje će raditi tehnički prijem državnog zatvora.

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija pritvora i drugih mjera BiH, kapaciteta 348 mjesta, biće smješteni osuđenici (298 osoba) i pritvorenici (50 osoba) Suda BiH.

Riječ je o najopasnijim osuđenicima i pritvorenicima, ratnim zločincima i drugim najtežim prestupnicima u svim oblicima kriminala.

Površina objekta je 24.000 metara kvadratnih, poseban blok izgrađen je za agresivne zatvorenike, a po potrebi će biti obezbijeđena sva potrebna ljekarska zaštita, bez napuštanja zatvorskog kruga.

Početkom rada zatvora značajno će biti rasterećeni kapaciteti entitetskih zatvorskih jedinica, te će riješiti problem njihove prebukiranosti, ali i doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinilaca lakših krivičnih dijela.