Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcija na izjavu ministrice

Grubeša: Nedopustivo da u Salakovcu borave porodice boraca ISIL-a

borovac salakovac (4)
Ministrica Borovac priilikom posjete Salakovcu

On je dodao kako postoje važnije porodice državljana BiH za čiji smještaj je potrebno brinuti

Ministar pravde BiH Josip Grubeša reagirao je u petak na izjavu ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac o mogućem smještaju porodica povratnika s islamskih ratišta u Prihvatni centar Salakovac kod Mostara.

“Ministrica Borovac nije nadležna za upućivanje porodica bivših terorista u prihvatni centar Salakovac, niti iza takve njene izjave stoji Vijeće ministara BiH. Nedopustivo je da se u prihvatni centar u sjevernom dijelu Grada Mostara smjeste porodice bivših pripadnika terorističke organizacije Islamske države koje se vraćaju iz Sirije i Iraka. Ne vidim zašto bi oni ili njihov smještaj bili interes države BiH”, navodi se u pisanoj izjavi ministra Grubeše.

On je dodao kako postoje važnije porodice državljana BiH za čiji smještaj je potrebno brinuti.

“Nećemo dopustiti da se porodice povratnika sa stranih ratišta stave ispred ozbiljno ugroženih porodica u BiH koje poštenim radom pokušavaju prehraniti svoje članove i koji svojim postupanjem ne ugrožavaju položaj BiH u svijetu”, zaključio je ministar Grubeša.

Šesnaest hrvatskih poslanika u Skupštini HNK zatražilo je zaštitu stanovništa Hercegovine i istragu protiv ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Semihe Borovac, koja je najavila da će prihvatni centar Salakovac, kod Mostara, najvjerovatnije, biti korišten za prihvat porodica boraca “Islamske države” iz Sirije koje se vrate u BiH.

Oni su u otvorenom pismu Borovac, kao i Savjetu ministara u tehničkom mandatu, tužilaštvima, poslaniku u Evropskom parlamentu, te Ambasadi Švicarske, naglasili da jučerašnji poziv predstavlja ponovni pokušaj destabilizacije bezbjednosne situacije i zlonamjernog djelovanja Borovčeve u ovom dijelu Hercegovine.

Podsjećamo, ministrica Borovac u četvrtak je prilikom posjeta Prihvatnom centru Salakovac kod Mostara na novinarski upit o smještaju porodica boraca povratnika iz Sirije kazala kako oni kad se vraćaju Ministarstvo sigurnosti pravi procjenu i ako odredi da nemaju gdje drugo da borave, moguće je da im Centar u Salakovcu bude prilika da se smjeste.