Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grubeša: Prvi zatvorenici u državnom zatvoru do kraja ove ili početkom naredne godine

dryavni zatvor7

Nakon što su izgrađeni svi objekti zatvorskog kompleksa državnog zatvora u Vojkovićima kod Sarajeva, prvog u BiH koji se gradi po evropskim standardima, u toku je i finalizacija radova na spoljnom i unutrašnjem uređenju, a očekuje se da će krajem ove ili početkom naredne godine započeti faza popunjavanja kompleksa,najavio je danas u Sarajevu ministar pravde BiH Josip Grubeša, javlja Anadolu Agency (AA).

Na izgradnji ovog za pravosudni sektor u BiH važnog projekta radilo se od jula 2014. godine, a završetak radova najavljivan je za 21. juli prošle godine. Ministar pravde BiH je podsjetio da je zbog sudskog spora jednog od potencijalnih podizvođača sa izvođačem radova, dovelo do obustave radova od 135 dana, koji su bili najbolji za izgradnju.

Tvrdi da, kada je riječ o jednom ovakvom projektu koji prvi na razini BiH, ne može se govoriti o rokovima završetka izgradnje, ali najavljuje da bi krajem ove ili početkom naredne godine trebala započeti faza popunjavanja kompleksa kapaciteta 350 mjesta.

“Projekt zatvora je kontinuirani projekt stavljanja u funkciju. Moramo raditi kontinuirano i na edukaciji zatvorskog osoblja, koja nam je vrlo važna, a s druge strane ne možemo dovesti sve zatvorenike odjedanput. Radi se o tome da mi već sada imamo zatvorenike Suda BiH koje Ministarstvo pravde plaća po entitetskim zatvorima, njih je oko 260 trenutno. Radi se o ljudima koji su osuđeni na dugotrajne kazne zatvora”, kazao je Grubeša.

Grubeša je pojasnio da će se kompleks zatvora prostirati na površini od 24.000 metara kvadratnih, da da će svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, biti površine 12 kvadratnih metara.

Istakao je da je izgradnja državnog zatvora finansirana kreditom Razvojne banke Vijeća Evrope u iznosu od 19,3 miliona eura. BiH je uložila 6,45 miliona eura, donacije EU iznose 9,15 miliona eura, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona eura, donacija Švedske je dva miliona eura, a Vlada SAD-a dala je 188.000 dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Kako je kazao, osim same izgradnje, važno je obratiti pozornost i na zatvorsko osoblje, koje se treba obučiti za čuvanje ovakvog tipa kompleksa.

“Mogu reći da je Ministarstvo pravde BiH napravilo strategiju stavljana zatvora u funkciju, jer se radi o vrlo kompleksnoj problematici i ne može se zatvor staviti u funkciju u jednom danu. Poznato vam je da Ministarstvo pravde ima 31 pritvorskog policajca. Pritvor Ministarstva pravde je u krugu Suda BiH i nisu isti uvjeti rada u pritvoru kao što će biti u zatvoru. S obzirom da je zatvor visoke sigurnost, da će se tu nalaziti osuđenici za najteža kaznena djela koji su osuđeni na dugotrajne kazne zatvora, sada smo u fazi da radimo obuke”, rekao je Grubeša i dodao da će im za čuvanje ovakvog kompleksa biti potrebno dodatnih 150 policajaca.

Istakao je da najveću podršku imaju od kolega iz susjedstva te da je s kolegama iz Srbije i Hrvatske pokrenuo saradnju na izvršenju kaznenih sankcija. Kazao je će, kako je dogovorio s ambasadorom Italije u BiH u budućem periodu posjetiti i određene institucije u Italiji, koje se bave deradikalizajom unutar zatvora i borbom protiv organizovanog kriminala.

Grubeša je istakao da su iz Ministarstva pravde BiH intenzivirali saradnju i s kolegama iz Turske, kada su u pitanju proizvodni pogoni unutar zatvora.

Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, kazao je da je projekat izgradnje zatvora, koji je u završnoj fazi nemjerljivog značaja za BiH i sistem pravosuđa u BiH.

“Prije svega za Sud BiH koji je državni sud i koji postupa na cijeloj teritoriji, zasniva svoju nadležnost na cijeloj teritoriji BiH. Kao predsjednik Suda BiH smatram da se radi o velikom projektu i cjelovitom rješenju za pritvorenike Suda BiH kao i za osuđenike, osobe koje izdržavaju kaznu po presudama Suda BiH, a sve na jednom mjestu u skladu za evropskim i svjetskim standardima kako to ovaj objekat omogućava”, rekao je Debevec.

Istakao je da se radi o izuzetno modernom, skupom projektu koji će ispunjavati sve uslove dostojnog boravka u pritvorskoj jedinici i dostojnog izdržavanja kazne za osuđenike Suda BiH, a u određenim uslovima i druge osuđenike.

“Ono što je za Sud BiH izuzetno bitno je i to da ćemo najverovatnije biti u mogućnosti smanjiti troškove Suda BiH s obzirom da se pritvorenici i osuđenici nalaze po raznim kaznenopopravnim zatvorima širom BiH, a na ovaj način će se poboljšati sigurnost, ali i smanjiti troškovi obzirom da se radi se o objektu koji se nalazi poprilično blizu Suda BiH”, rekao je Debevec.

Vjeruje da će objekat posjedovati uređaj za video-konferenciju, obzirom da Sud raspolaže najmodernijom opremom za video-konferenciju čime bi se omogućilo da u određenim rizičnim situacijama pritvorenici i zatvorenici mogu svoje iskaze davati putem video-linka.

Projekat izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH iniciralo je Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine kako bi se osigurala neophodna kazneno-popravna infrastruktura na nivou države.

Riječ je o ukupno deset objekata od čega su objekti A, B, C i D namijenjeni smještaju osuđenika i pritvorenika, dok su ostalih šest servisni objekti (medicinski blok, sportska dvorana, radionica, kuhinja…).

Izgradnjom državnog zatvora Bosna i Hercegovina će dobiti odgovarajuću visokosigurnosnu ustanovu, kapaciteta 350 mjesta, od čega je 300 mjesta za zatvorenike i 50 za pritvorenike. Time će se značajno rasteretiti kapaciteti entitetskih zatvorskih kapaciteta i riješiti problem njihove prebukiranosti. Izgradnjom će se, takođe, doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinitelja “lakših” krivičnih dijela.