Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon suspenzija

Kakvi su zatvori u BiH: “Problem je dublji, sistemski”

zatvor vojkovići
Foto: BHRT

U Bosni i Hercegovini postoji 14 zatvora, od kojih je jedan državni, onaj u Vojkovićima, sedam u Federaciji BiH i šest u Republici Srpskoj, а popunjenost zatvora je gotovo 100 postotna

Nakon što su komandir smjene i jedan zavodski policajac suspendovani u Državnom zatvoru zbog kršenja pravila rada u ovoj ustanovi, u javnosti se otvorilo mnoštvo pitanja o tome kakvi su zatvori u Bоsni i Hercegovini. Ustanove rade po zakonu, ali pojedinci svojim protuzakonskim djelovanjima nanose štetu zatvorima, što daje utisak da u zatvore može ući ko želi i unijeti šta hoće. U praksi, to je daleko od istine.

Bijeg iz zatvora, iz sudnice, kršenje zakona u zatvorima dio su izvještaja bh. medija. Posljednji u nizu desio se u Državnom zatvoru u Vojkovićima, gdje je stražar ušao u ćeliju u kojoj se nalazio nedavno uhapšeni bivši direktor Obavještajno sigurnosne agencije Osman Mehmedagić. Uprava je suspendovala komandira smjene i zavodskog policajca.

“26. decembra oko 22 sata, komandir smjene je omogućio zavodskom policajcu da napusti svoje radno mjesto i da dođe na blok u pritvor i da razgovara s jednim od pritvorenika. Mi smo povodom toga postupili tako da smo podigli disciplinske prijave i protiv komandira i protiv zavodskog policajca i obojicu suspendovali do okončanja postupka”, rekao je za BHRT Siniša Perković, direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija BiH.

Postupak je prebačen Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, koji provode istragu. Ova institucija je uradila zakonom propisanu dužnost, te jasno poručila da se nedisciplina neće tolerisati.

“Ovo što se sada desilo, nismo mogli da budemo i po danu i po noći tu. Ima čovjek koji je zadužen za to, on je napravio propust i zbog toga je sankcionisan”, kaže Perković.

Incidenti poput bijega osuđenika iz zatvora ili nevraćanja sa dopusta, ali i onih koji su dužni da provode zakon u bh. zatvorima sporadični su i, prema ocjeni profesora Eldana Mujanovića, vrlo brzo riješeni.

“Moguće je govoriti o tome da je loš materijalni status, loša opremljenost, uvjeti za rad dovode do toga da se pojedinci odluče ući u, hajde da kažemo, zonu kažnjivosti, ali to je vrlo mali broj u odnosu na sve one ljude koji rade časno i pošteno svoj posao”, kaže Eldan Mujanović, profesor Fakulteta za kriminalistiku i bezbjednosne studije u Sarajevu.

Sociolog Vladimir Vasić ocjenjuje da je problem dublji, sistemski, jer se ljudi u svim oblastima zapošljavaju uz pomoć ili preko politike.

“I onda ne čudi zašto nam se desi da tamo iz nekog zatvora iz kojeg je praktično nemoguće pobjeći bez propusta nečijeg, da se desi da neko pobjegne iz zatvora, da se desi neka kardinalna greška zato što na određenim funkcijama imamo ljude koji pojma nemaju šta je Zakon o izvršenju krivičnih sankcija”, kaže sociolog Vladimir Vasić.

U Bosni i Hercegovini postoji 14 zatvora, od kojih je jedan državni, onaj u Vojkovićima, sedam u Federaciji BiH i šest u Republici Srpskoj, а popunjenost zatvora je gotovo 100 postotna.