sudija evropskog suda

Grubeša se žalio sudijama u Strazburu, Vehabović mu odgovorio: “Neka prvo pročita presudu”

vehabovic-grubesa

“Ako se nekome ne sviđa stav Evropskog suda, taj ima problem sa vladavinom prava i poštivanjem ljudskih prava, a ne sa mnom i mojim stavovima koji su, ništa drugo, nego citati presuda Evropskog suda za ljudska prava za koje ću se uvijek zalagati bez obzira šta na to kaže bilo ko”, kazao je Vehabović

Nakon što je ministar pravde BiH Josip Grubeša (HDZ) napisao pismo svim sudijama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u kojem je zatražio da njihov sudija Faris Vehabović “ubuduće u javnosti ne pominje i ne tumači presude koje nisu provedene”, a koje su osnova za pregovore o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH, Vehabović je za Oslobođenje dao komentar.

“Neka ministar pravde prvo pročita presudu jer ono što mi stavlja na teret i za šta me tužaka je parafrazirani citat stava 43 presude Zornić. To što je taj stav suprotan Ustavu BiH je sasvim logično jer se tim stavom i nameće obaveza promjene diskriminatornih ustavnih odredbi. Ja imam obavezu da pozivam na provođenje presuda ovoga Suda. A podsjećanja radi stav 43 glasi:

“U presudi Sejdić i Finci Sud je primijetio da je u vrijeme kada su donesene sporne ustavne odredbe na terenu došlo do vrlo krhkog primirja, te da je cilj tih odredbi bio da se zaustavi brutalni sukob obilježen genocidom i „etničkim čišćenjem“. Priroda tog sukoba bila je takva da je bilo neophodno pristati na „konstitutivne narode” kako bi se osigurao mir. Međutim sada, više od osamnaest godina nakon završetka tragičnog sukoba, ne može postojati bilo kakav razlog za održavanje na snazi spornih ustavnih odredbi. Sud očekuje da će se bez daljeg odgađanja uspostaviti demokratsko uređenje. S obzirom na potrebu da se osigura stvarna politička demokracija, Sud smatra da je došlo vrijeme za politički sistem koji će svakom građaninu Bosne i Hercegovine osigurati pravo da se kandidira na izborima za Predsjedništvo i Dom naroda Bosne i Hercegovine, bez diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti i bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima uz isključivanje manjina ili građana Bosne i Hercegovine.”

Ako se nekome ne sviđa stav Evropskog suda, taj ima problem sa vladavinom prava i poštivanjem ljudskih prava, a ne sa mnom i mojim stavovima koji su, ništa drugo, nego citati presuda Evropskog suda za ljudska prava za koje ću se uvijek zalagati bez obzira šta na to kaže bilo ko”, kazao je Vehabović za Oslobođenje.

Podsjećamo, Grubeša je nezadovoljan javnim istupima Farisa Vehabovića, sudije Evropskog suda za ljudska prava koji je, u dva autorska teksta za Istraga.ba i u nekoliko TV nastupa, pojasnio ključne presude tog suda koje se odnose na izborno zakonodavstvo Bosne i Hercegovine.