Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grujičić: Nije me strah otići u Potočare, ali tamo nisam poželjan

mladen-grujicic-4
Mladen Grujičić

Udruženje “Istočna alternativa” je u subotu namjeravalo u centru Srebrenice da podigne spomenik Vitaliju Čurkinu, ambasadoru Rusije, koji je rekao ‘ne’ na Rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, ali se to ipak nije dogodilo.

Organizatori “Istočne alternative” nisu dobili odobrenje za postavljanje spomenika Vitaliju Čurkinu, a načelnik Srebrenice Mladen Grujičić kaže da se smire tenzije.

“Lako je u Srebrenici izazvati incident i to znaju mnogi i pokušavaju zloupotrijebiti ovu situaciju”, rekao je načelnik Srebrenice.

Na pitanje da li su članovi “Istočne alternative” jedni od onih koji pokušavaju izazvati incident, Grujičić je odgovario:

“Ne mogu kazati da je to bila njihova namjera, ali jedna ovakva inicijativa u ovom vremenu nije dobra. To sam procijenio i dobio sam podršku Ambasade Rusije koja je stala iza mene i rekla da to nije pametno raditi u Srebrenici”.

On je istakao da ukoliko se Srbima ne dozvoljava postavljanje spomen obilježja u užem dijelu grada, onda to ne treba dozvoliti ni bošnjacima.

“Smatram da ukoliko se ne dozvoljava postavljanje spomenika i obilježja Srbima, u užem dijelu grada, isto tako ne treba dozvoliti ni obilježja Bošnjacima. Moramo vidjeti kakva će biti odluka Skupštine. Stava sam da ukoliko nema postavljanja spomen-obilježja, onda nema postavljanja spomen-obilježja”, rekao je Grujičić za televiziju “N1”.
Kako javlja isti izvor “Istočna alternativa” je najavila rušenje spomenika bošnjačkim žrtvama, ali Grujičić ističe da vandalizam neće biti dozvoljen.

Grujičić je rekao da se ne boji za život ukoliko bi otišao na komemoraciju u Potočare, ali da je svjestan da tamo nije poželjan.