Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grupa entuzijasta od Miljacke pokušava napraviti park prirode

miljacka

Ljubav prema prirodi vodilja je članovima sarajevskog Udruženja Miljacka u namjeri da od rijeke po kojoj nose ime naprave park prirode.

Za početak krenuli su od Aleje ambasadora, općina Stari Grad, a cilj im je da u budućnosti Miljacka čitavim tokom bude čista i s uređenim obalama.

Član Udruženja Vjekoslav Zekušić Feni je kazao da žele za stanovnike Sarajeva, ali i okoline, napraviti oazu mira i zelenila u kojoj će moći uživati svaki dan.

Šteta je, smatra, u gradu imati lijepu rijeku na koju se zbog zagađenosti ne može doći i odmoriti.

– Krenuli smo od Aleje ambasadora, jedna obala je uređena, mi se trudimo da uredimo kompletan prostor. Mi smo ribari, ali nam je pecanje u drugom planu, prvo nam je da prirodu vratimo u stanje u kakvom je bila prije nego ju je čovjek uništio – istakao je Zekušić.

Jedna od faza je i poribljavanje, ali kaže da je to najlakše te da se do tada treba uraditi mnogo posla.

Napravili su klupe i stolice, to su uspjeli od svojih sredstava, ali za nastavak im treba pomoć. Zekušić kaže da ne žele novac, nego da im neko dođe bagerom i drugim mašinama da uradi poslove koje oni ne mogu.

– Mi ćemo onda polako uređivati ono što možemo. Praviti hladnjake, saditi drveće, cvijeće, stavljati korpe, da bude lijepo i nama, ali turistima kojih je u Sarajevu veliki broj – naveo je.

Rade ono za što im nisu potrebna velika sredstva, pa su tako napravili više od jednog kilometra ribarske staze, što svakim danom privlači i motivira sve veći broj ribara da se priključe aktivnostima uređenja. No, ne žele da ribarska staza bude kraj njihovih aktivnosti.

Članovi Udruženja pozivaju sve ljude sličnog mišljenja da im se pridruže, ali i predstavnike vlasti da im pomognu u realizaciji zamisli. Zadovoljstvo bi im, kažu, bilo da se pozivu odazovu i mladi ljudi koji bi radili na uređenju i očuvanju Miljacke.

– Jednostavno, voljeli bismo da Miljacka bude čista – naglasio je Zekušić.

Miljacka je jedna od najpoznatijih rijeka u državi, s obzirom na to da protječe kroz glavni grad. Duga je 36 kilometera. Sačinjavaju je najvećim djelom dvije istoimene rijeke, a to su Paljanska i Mokranjska Miljacka. Paljanska Miljacka izvire na Palama, Begovina, a Mokranjska Miljacka u Mokrom, Kadino Selo.