Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz USK

Grupa od stotinjak migranata krenula prema Sarajevu

migranti

Riječ je o migrantima za koje nema dovoljno smještajnih kapaciteta u Krajini

Grupa od stotinjak migranata krenula je jutros autobusima iz Unsko-sanskog kantona prema Sarajevu, gdje bi trebalo da budu smješteni u prihvatni centar “Ušivak” kod Hadžića.

Akciju premještanja migranata zajednički sprovode Vlada Unsko-sanskog kantona, Služba za poslove sa strancima i Međunarodna organizacija za migracije u BiH.

Riječ je o migrantima za koje nema dovoljno smještajnih kapaciteta u Krajini.

Iz prihvatnog centra “Miral” u Velikoj Kladuši jutros je dio migranata prebačen u Bihać, odakle su autobusima krenuli prema Bosanskom Petrovcu i Ključu u pratnji službenika Službe za poslove sa strancima.

Na području opštine Ribnik trebalo bi da ih preuzme policija Republike Srpske i prati do Srednjobosanskog kantona.

Ovo premještanje rezultat je posljednjih razgovora i posjete premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića Sarajevu i zajedničkog dogovora sa predstavnicima vlasti na nivou BiH.

Ružnić je rekao da je riječ o humanom rješavanju problema, s obzirom da je zima i dalje prisutna, a Unsko-sanski kanton je limitiran sa preuzetih 3.200 migranata, i pored sve logistike i sredstava.

“Ovaj premještaj je u najboljoj svrsi da se migrantima obezbijede ljudski i humani uslovi boravka u BiH”, rekao je Ružnić.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić rekao je da je ovaj premještaj dogovoren na nivou Operativnog štaba za pitanje migracija pri Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

O dolasku migranata u Kanton Sarajevo obaviješten je MUP ovog kantona.

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Suvada Kuldija potvrdila je da će policija ovog kantona obezbjediti prevoz autobusima na području Kantona, sve do prihvatnog centra “Ušivak” kod Hadžića.

Iz opštine Hadžići su protestovali zbog načina na koji se rješava migrantska kriza u BiH, jer smatraju jedna od nekoliko opština koje zbog ovog problema trpe posljedice.

Iz ove opštine su naglasili da je prilikom rješavanja krize o smještaju dijela migranata u bivšu kasarnu “Ušivak” prekršen Ustav Federacije BiH jer ih, kao lokalnu zajednicu, nisu konsultovali o tome prilikom donošenja odluke.