Grupa poslanika pisala Inzku i inostranim ambasadorima u BiH

predstavnicki-dom-parlamentarne-skupstine-bih-22

Grupa poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputili su danas javno obraćanje visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku i ambasadorima zemalja svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma (SAD, EU, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Francuska, Njemačka i Rusija), prenosi Anadolu Agency (AA).

Riječ je o javnom pozivu upućenom ambasadorici Sjedinjenih Američkih Država Maureen E. Cormack, specijalnom predstavniku Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunaru Wigemarku, ambasadoru Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Edwardu Alexanderu De Poulton Fergusonu, ambasadorici Francuske Claire Bodonyi, ambasadoru Njemačke Christianu Hellbachu i ambasadoru Ruske Federacije Petru Ivantsovu.
Javni poziv je upućen povodom sazivanja, kako je navedeno, antidejtonskog, antiustavnog i nelegalnog referenduma s ciljem razbijanja ustavnog poretka države BiH i rušenja Ustavom garantovanog kontinuiteta države BiH.

“Bosanskohercegovački entitet RS, u skladu s tekstom Memoranduma SANU-a II, pokušava antidejtonskim, antiustavnim i nelegalnim referendumom, zakazanim za 25. septembar 2016., dobiti ono što velikosrpska politika nije dobila u ratu i u tekstu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Stalno negiranje i osporavanje uloge visokog predstavnika (Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma), najnoviji pokušaj teškog degradiranja i razvlašćivanja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i njegovih konačnih i obavezujućih odluka (član 6. Ustava Bosne i Hercegovine), zlonamjerna i pravno neosnovana revizija ustavne odredbe o kontinuitetu države Bosne i Hercegovine (član 1. Ustava Bosne i Hercegovine) i pokušaj nelegalnog uspostavljanja pravno nepostojećeg kontinuiteta bh. entiteta RS predstavljaju direktno i flagrantno razaranje suštinskih dijelova Dejtonskog mirovnog sporazuma bez kojeg ovaj sporazum gubi svaki smisao”, navedeno je, između ostalog, u javnom pozivu.

Javno ih pozivaju kao ambasadore zemalja svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma da se hitno uključe u konkretno sprečavanje daljnje nesagledive eskalacije novonastale krize prouzrokovane unilateralnim, neodgovornim i opasnim postupcima organa bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Istakli su da je zakazani nelegalni referendum u bh. entitetu RS direktni pokušaj rušenja dejtonskog ustavnog poretka i stavljanja van snage člana 1. Ustava Bosne i Hercegovine kojim je precizno definirano pitanje kontinuiteta u državi Bosni i Hercegovini.

“Zvaničnici bosanskohercegovačkog entiteta RS, napokon, moraju shvatiti elementarnu ustavnu i pravnu činjenicu da je ovaj entitet administrativno-teritorijalna jedinica unutar suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine koji kao takav egzistira tek od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Svaki pokušaj uspostavljanja kontinuiteta bosanskohercegovačkog entiteta RS s neustavnim, nelegalnim, nepriznatim i samoproglašenim tvorevinama predstavlja pravno neosnovano, opasno i flagrantno kršenje izričito propisanih odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine”, naglasili su u javnom pozivu.

Pojasnili su da “bh. entitet RS niti je ikada bio država, niti je sada, niti će ikada biti država”. Podsjetili su i na insistiranju pojedinih zvaničnika RS-a na obilježavanje 9. januara naglasivši da “su tog dana 1992. godine oni proglasili nelegalnu i samoproglašenu tzv. ‘Srpsku Republiku Bosnu i Hercegovinu’ i nakon toga u ustavnom tekstu ove pravno nepostojeće tvorevine zacrtali da je ona sastavni dio velikosrpske države, odnosno tzv. krnje Jugoslavije koju su u to vrijeme činili Srbija i Crna Gora”.

“Deveti januar nema nikakvo uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu države Bosne i Hercegovine i obilježavanje ovog datuma predstavlja provokaciju za državu i predstavnike međunarodne zajednice. Zvaničnici bosanskohercegovačkog entiteta RS, napokon, moraju shvatiti elementarnu historijsku i pravnu činjenicu da je ovaj entitet administrativno-teritorijalna jedinica unutar nezavisne i nedjeljive države Bosne i Hercegovine koji kao takav egzistira tek od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”, navedeno je u javnom pozivu.

Deveti januar je, prema njihovim riječima, uvredljiv i za modernu Evropu i Ujedinjene narode jer predstavlja ozvaničenje politike koja je osmislila sistematske masovne zločine, etničko čišćenje, logore, masovna ubistva civila, masovne grobnice i genocid u Srebrenici.

“Ako bh. entitetu RS i samo jednom od tri ustavno ravnopravna naroda u tom bosanskohercegovačkom entitetu dozvolite da provede antidejtonski i antiustavni referendum i vi ćete snositi veliki dio odgovornosti za urušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Svi odgovorni ljudi dobro znaju da je ovakav referendum uvertira u strahovitu neizvjesnost i destrukciju. Jer, dozvolite li entitetskim organima RS-a da sedam dana prije održavanja Lokalnih izbora 2016. godine organiziraju takav opasan referendum, onda svi zajedno, bez dileme, možemo očekivati da u 2017. ili opet pred Opće izbore 2018. godine oni organiziraju novi referendum. Antimirovno pitanje koje će se u tom slučaju postaviti na tom drugom referendumu već je definirano i usvojeno na Kongresu SNSD-a kao najveće i vladajuće stranke u bh. entitetu RS”, istakli su u javnom pozivu.

Vrijeme je, navedeno je, da i predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, regionu, Evropi i Ujedinjenim nacijama iskreno odgovore na neka od ključnih pitanja među kojima je: Ko zaista stoji iza antimirovne politike Milorada Dodika i njegovih sljedbenika?

Javno obraćanje potpisali su poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović, Mirsad Mešić, Šemsudin Mehmedović, Željko Komšić, Mensura Beganović, Salko Sokolović, Sadik Ahmetović, Senad Šepić, Damir Bećirović, Jasmin Emrić, Zaim Backović, Diana Zelenika i Hanka Vajzović.