Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grupa prijateljstva njemačkog Bundestaga u posjeti BiH

michael-brand

Grupa prijateljstva zadužena za BiH, koju predvodi Marieluise Beck (BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN), poslanici Michael Brand (CDU/CSU), Josip Juratović (SPD) i Gerold Reichenbach (SPD) boravit će od 24. do 26. oktobra 2016. godine u BiH.

Cilj posjete je intenziviranje parlamentarnih odnosa. Njemački poslanici će se sastati sa kolegama iz Parlamentarne skupštine BiH, koji su zaduženi za Grupu prijateljstva sa Njemačkom, kao i predstavnicima različitih parlamentarnih komisija.

Nadalje, planirani su i razgovori sa članom Predsjedništva BiH, Mladenom Ivanićem, predsjedavajućim Vijeća ministara, Denisom Zvizdićem, kao i drugim predstavnicima Vlade BiH.

Pored toga, delegacija će se susresti sa Visokim predstavnikom Međunarodne zajednice, Valentinom Inzkom, kao i sa zamjenikom šefa delegacije Evropske Unije u Bosni i Hercegovini, Khaldoun Sinno.

Osim toga, dogovoreni su i razgovori delegacije sa predstavnicima civilnog društava iz BiH kao i Majkama Srebrenice.

Ključne teme posjete su aktuelna politička situacija u zemlji, posebno u pogledu na procese demokratizacije, socio-ekonomsku reformsku agendu kao i približavanje Evropskoj Uniji.