Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Guardian: Presuda Karadžiću najbitniji momenat u 23-godišnjem postojanju ICTY-a

guardian karadzic

Današnja presuda Radovanu Karadžiću najbitniji je momenat u 23-godišnjem postojanju Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i jedna je od posljednjih koje će izreći.

Uspostavljen u 1993. godini Sud je do sada optužio 191 osumnjičenog. Od te brojke, 80 je osuđeno i 18 je oslobođeno, 13 je vraćeno u lokalne sudove i protiv 36 su povučene optužnice ili su preminuli, piše u četvrtak londonski The Guardian.

Bivši psihijatar i harizmatični polkitičar, s još karakterističnom živopisnom frizurom, Karadžić je najviši balkanski politički čelnik osuđen u ICTY. Bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević preminuo je u svojoj ćeliji u Den Hagu 2006., prije nego što su suci izrekli presudu na njegovom suđenju.

Osim Karadžića, trojica osumnjičenih još su na suđenju, među kojima i vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić i srpski ultranacionalist Vojislav Šešelj. Presuda u Šešeljevom slučaju zakazana je za naredni četvrtak, podsjeća britanski dnevnik.

Karadžić je optužen skupa s Mladićem u 1995., ali je izbjegavao pravdi do hapšenja u Beogradu u 2008. On se tokom skrivanja predstavljao kao “new age” iscjelitelj, doktor Dragan Dabić, s gustom bradom i razbarušenom frizurom.

Više od 20 godina nakon što je oružje ušutjelo u Bosni, Karadžić se još smatra herojem u dijelovima zemlje pod srpskom kontrolom i malo je vjerovatno da će njegova presuda pomoći u zacjeljivanju dubokih podjela u BiH i u regiji, piše u četvrtak londonski The Guardian.