Gutić: Rješenje za TTU je pokretanje stečaja

bego-gutic1111

Radnici Tvornice transportnih uređaja Tuzla (TTU), koji su se danas ponovo okupili ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona gdje su održali mirne proteste, razišli su se nakon razgovora s predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić izjavio je Feni da Vlada kao rješanje za Tvornicu transportnih uređaja vidi pokretanje stečaja.

Navodi da je donesen Program socijalnog zbrinjavanja radnika, kako u TTU, tako i u drugim firmama u kojima je država većinski vlasnik, a koje ispunjavaju uvjete.

Gutić ističe da će radnicima TTU-a radni staž biti uvezan, ali da će prvo biti zbrinuti radnici koji imaju uvjete za penzionisanje.

Također, potcrtao je da Vlada traži strateškog partnera za TTU i da već vrši razgovore s nekima od njih.

Predsjednik sindikata radnika TTU-a Mehmed Terzić kaže da su radnici prekinuli štrajk prije skoro mjesec dana, nadajući se da će se naći konkretno rješenje za TTU. S obzirom da nije ništa konkretno urađeno, danas su ponovo protestvovali.

-Zbog navoda o pokretanju stečaja razgovarali smo danas s predstavnicima Vlade TK, koji nam govore o zbrinjavanju radnika, da će biti uvezan staž itd, ali mi još ništa nemamo napismeno. Sve je samo u formi priče, a mi želimo da se stvari konkretizuju – izjavio je Terzić.

Napominje da radnici nisu dobili plate od januara do danas, iako su završili posao koji su započeli.

-Ukoliko budemo u stečaju od stečajne mase namirivali naša potraživanja, mi ćemo biti na petom mjestu, a radnici nisu time zadovoljni – poručio je Terzić.