Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stanje na putevima

Gužve na graničnim prelazima, kilometarske kolone na putnom pravcu Mostar-Sarajevo

guzva (1)

Frekventno je i na putevima u Bosni i Hercegovini. Posebno izdvajamo putni pravac Mostar-Sarajevo, gdje su kilometarske kolone i zastoji. Molimo sve koji tek planiraju koristiti ovu dionicu magistranog puta da naprave pauzu sat vremena, kako bi se bar donekle rasteretio saobraćaj ka Sarajevu, pozivaju iz BIHAMK-a

Vikend je, smjena je turista, mnogi se vraćaju svojim kućama u neku od zemalja Evrope, pa su duge kolone vozila na većini graničnih prelaza. Na izlazu iz Bosne i Hercegovine kolone vozila su na graničnim prelazima: Izačić, Velika Kladuša, Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica, Bosanska Dubica, Bosanska Gradiška, Gradina, Bosanski Brod i Šepak. Na ulazu u našu zemlju pojačana je frekvencija vozila na graničnim prelazima Doljani i Hum. Na ostalim graničnim prelazima promet vozila je pojačan, ali su zadržavanja do 30 minuta.

Frekventno je i na putevima u Bosni i Hercegovini. Posebno izdvajamo putni pravac Mostar-Sarajevo, gdje su kilometarske kolone i zastoji. Molimo sve koji tek planiraju koristiti ovu dionicu magistranog puta da naprave pauzu sat vremena, kako bi se bar donekle rasteretio saobraćaj ka Sarajevu, pozivaju iz BIHAMK-a.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja. Podsjećamo, zbog radova u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) od 20 do 05 sati saobraća se jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na autoputu A-1 zbog radova na mostu na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Srebrenik-Orašje, Doboj-Rudanka i Stolac-Hutovo.