Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izborna prevara

Hadžibajrevićeva stranka uhvaćena u velikoj kriminalnoj radnji? Oglasio se FUP

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Prilikom dokumentovanja ovog krivičnog djela i njegovih izvršilaca, a koje ima implikacije i na sam integritet izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, po naredbi nadležnog suda u proteklom periodu je privremeno oduzeta sporna dokumentacija iz Centralne izborne komisije BiH

Federalna uprava policije (FUP) je dostavila Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo (KS) Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu kojeg je počinila “Nezavisna bosanskohercegovačka lista”, čiji je predsjednik Ibrahim Hadžibajrić.

Kako se navodi u izvještaju, rezultat je to aktivnosti koje su intenzivno provođene u prethodnom periodu, po naredbama Kantonalnog tužilaštva KS, kao i naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu.

Dalje se navodi da postoji osnova sumnje da su prilikom prijave učešća političkog subjekta “Nezavisna bosanskohercegovačka lista” na Općim izborima 2018. godine, uz prijavu za ovjeru političke stranke za učešće na istim izborima, dostavljeni popunjeni neistiniti obrasci Centralne izborne komisije BiH za prikupljanje potpisa podrške za prijavu političke stranke ili nezavisnog kandidata, za organe vlasti: Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine i Predsjednik Republike Srpske.

Naime, postupajući po naredbama i pod nadzorom postupajućih tužilaca, policijski službenici Federalne uprave policije su zadukomentovali veliki broj slučajeva građana/birača za koje postoji sumnja da se radi o krivotvorenju njihovih ličnih potpisa, kao i zloupotrebi njihovih ličnih podataka, poput imena i prezimena, matičnih brojeva i brojeva lične karte, a sve prilikom prijave učešća predmetnog političkog subjekta na općim izborima, za čije je učešće na izborima bilo neophodno obezbjediti zakonom utvrđeni broj potpisa građana/birača na obrascima Centralne izborne komisije BiH. Dokumentovan je i značajan broj slučajeva krivotvorenja ličnih potpisa i zloupotrebe ličnih podataka, osoba koje su neistinito navedene kao osobe koje su prikupljale potpise podrške za predmetni politički subjekt na spornim obrascima.

Narušen integritet izbornog procesa

Prilikom dokumentovanja ovog krivičnog djela i njegovih izvršilaca, a koje ima implikacije i na sam integritet izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, po naredbi nadležnog suda u proteklom periodu je privremeno oduzeta sporna dokumentacija iz Centralne izborne komisije BiH, te je saslušano više od 60 svjedoka i izvršeno uzimanje uzoraka rukopisa i potpisa radi daljih vještačenja, dok su odgovarajuće provjere izvršene i za više stotina građana sa područja Sarajeva, Tuzle, Istočnog Sarajeva, Bijeljine, Doboja, Bratunca, kao i drugih mjesta u Bosni i Hercegovini.

U provođenju navedenih aktivnosti, policijski službenici Federalne uprave policije su ostvarili izuzetno dobru saradnju i sa mjesno nadležnim policijskim upravama koje su pružile svu neophodnu asistenciju, sapćeno je iz FUP-a.