Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hadžibajrić: Stari Grad za pola godine realizovao projekte od 3,5 miliona KM

Ibrahim Hadzibajric1

U prvih šest mjeseci 2017. godine u realizaciju infrastrukturnih projekata, opremanje službi zaštite i spašavanja, preventivne mjere, podršku školskim ustanovama i nevladinom sektoru, boračkoj populaciji i socijalno ugroženima utrošeno 3,5 miliona KM, istakao je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Opštine Stari Grad, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dodao je da je time Opština Stari Grad nastavila trend uspješnog rada i poslovanja iz prethodnih godina.

“Uradilo se jako puno toga u prvih šest mjeseci ove godine i zato to želimo predstaviti javnosti. Uveli smo međunarodni standard u našem radu dobijanjem novog certifikata ISO 9001:2015. Istakao bih da su početkom godine otvorena dva nova objekta: sportska sala Osnovne škole ‘Mula Mustafa Bašeskija’ i Lamela II Osnovne škole ‘Vrhbosna’. Samo ta dva objekta vrijedna su preko 1,2 miliona konvertibilnih maraka. Također, smo izgradili i otvorili četiri nova igrališta, vrijednosti preko 100.000 KM i dogovorili izgradnju sportskog terenaa na Mihrivodama vrijednog 100.000 KM. Iskreno govoreć, ponekad se pitam isplati li se praviti dječija igrališta, jer ona vrlo brzo nakon otvaranja budu potpuno uništena i devastirana. Najlakše je izgraditi ta igrališta, ali je poslije jako skupo njihovo održavanje. Stoga bih pozvao građane, koji koriste ova igrališta, da malo više pažnje obrate na vandale koji ih uništavaju“, naglašava Hadžibajrić.

Posebno je istakao projekte na poboljšanju saobraćajne infrastrukture, te kanalizacione i vodovodne mreže, koji su već realizovani u Starom Gradu, a čija je ukupna vrijednost skoro 1,15 miliona KM.

“Opština je ove godine uradila dio rekonstrukcije ulice Safvet-bega Bašagića, zatim ulica Požegina, Višegradska kapija, Konak, Franjevačka, Tandareva, Sedrenik, Balibegovica, Jekovac, 10. brdske brigade. Istakao bih da se prilikom rekonstrukcije nije radilo samo na završnom sloju asfalta, nego i na zamjeni kanalizacione i vodovodne mreže. S tim radovima opština je počela već u februaru ove godine. To su možda i najnezahvalniji radovi za svakog načelnika, jer nakon što se uradi završni sloj asfalta vrlo brzo se zaboravi šta je sve urađeno ispod njega. Osim toga, uradili smo i veliki broj potpornih zidova u svim područjima naše opštine u šta je utrošeno skoro 192.000 KM“, kazao je načelnik Starog Grada.

Hadžibajrić se posebno osvrnuo na preventivne mjere koje se odnose na održavanje vodenih tokova u Starom Gradu.

“Čišćenje riječnih tokova je jako važno. Svi pričaju o posljedicama kada dođe do poplava, a niko o tome kako je došlo do toga, a to je zbog neodržavanja tokova. Naša opština svake godine izdvoji ogromna sredstva za održavanje vodnih tokova. Svi su očišćeni i zato ne može doći do neželjenih posljedica“, ističe Hadžibajrić i dodaje:

“Kupili smo i vatrogasno vozilo i naprtnjače za DVD Vratnik, te 50 policijskih šljemova za Policijsku stanicu Stari Grad. Za vatrogasce, policiju, koja nije naša nadležnost nego Kantona Sarajevo i Dom zdravlja Stari Grad izdvojili smo oko pola miliona KM.“

Kazao je i da će opština nastaviti sa uklanjanjem ruševnih objekata, koji su ruglo u određenim dijelovima Starog Grada. Prema njegovim riječima ove godine su uklonjena tri takva objekta, dok su još tri u procesu rješavanja.

“U osnovne škole na području naše opštine za razne projekte smo izdvojili oko 300.000 KM. Nastavili smo instalaciju videonadzora, tako da sada u osnovnim i srednjim školama imamo preko sto kamera. Obezbijedili smo i besplatan školski prevoz za osnovce iz Starog Grada, dok smo za finansiranje nevladinih organizacija odvojili 97.000 KM. U ovoj stavci nam je, zbog loših projekata i nedostatka povratnih informacija, ostalo preko 40.000 KM koje smo preusmjerili u druge projekte“, kaže Hadžibajrić.

Jusuf Pušina, predsjedavajući Opštinskog vijeća Stari Grad, rekao je da su sve optšinske službe maksimalno skoncentrisane na to da njihovi građani, ali i turisti budu zadovoljni. Prema njegovim riječima, u interesu opštine je da svaki kvalitetan projekat dobije “zeleno svijetlo“ u Opštinskom vijeću, kako bi on što prije bio realizovan.

Načelnik je potom dodao da će Opština Stari Grad, zajedno sa Konjicom i Mostarom, dobiti kreditna sredstva iz Saudijskog fonda. Oko 13,5 miliona KM trebala bi biti utrošena u jedan od četiri projekta, a to su izgradnja garaže u ulici Avdage Šahinagića, multimedijalne sale u OŠ “Edhem Mulabdić”, kompletnu rekonstrukciju Doma zdravlja Stari Grad i da se uradi dio zgrade opštine.