Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Angažovana tri helikoptera OSBiH za gašenje požara na Čvrsnici

pozar cvrsnica333

Helikopteri Oružanih snaga BiH (OSBiH) angažovani su na izviđanju, transportu ljudstva, opreme i vode za gašenje požara na planini Čvrsnica.

U ranim jutarnjim sati danas su iz sastava Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OSBiH, u skladu s odobrenim procedurama, upućena su tri helikoptera da nastave s pružanjem pomoći civilnim organima vlasti u gašenju požara u BiH.

S obzirom da je požar na planini Čvrsnica aktivan od 24. juna ovim je samo nastavljeno angažovanje Oružanih snaga BiH na gašenju požara na planini Čvrsnici, općina Jablanica.

Zadaci Oružanih snaga BiH su da jednim helikopterom tipa Mi8-MTV vrše izviđanje požarišta iz zraka kako bi se lokalnim vatrogasnim ekipama pomoglo da sagledaju situaciju i identificiraju najkritičnija područja zahvaćena požarom, te da dostave vodu za gašenje požara sa zemlje pomoću protivpožarnog vedra kao i da učestvuju u gašenju požara helikopterom i vedrom ako se stvore uslovi za angažovanje iz zraka.

Dva helikoptera tipa UH-1H vrše prevoženje 100 vatrogasaca s pripadajućim sredstvima i tehnikom za gašenje požara sa zbornog mjesta Blidinje na mjesto iskrcavanja Crepulje – Čvrsnica.

Tokom 2017. godine Oružane snage BiH su u više navrata bile angažovane u operacijama gašenja požara iz zraka i kopna, posebno na udaljenim i nepristupačnim terenima širom BiH.

Oružane snage BiH krajem marta do sredine jula pružile su pomoć u odbrani i gašenju od požara na lokacijama općina Konjic, Ravno, Jablanica i Ljubinje.

Obzirom da je izuzetno teška situacija na područjima zahvaćenim požarima usložnjavala djelovanje civilnim strukturama vlasti na gašenju požara korišteni su helikopteri OSBiH tipa Mi-8T i Mi-8MTV.

Pomoću helikoptera OSBiH vršeno je gašenje požara pomoću protivpožarnog vedra, kao i izviđanje požarišta iz zraka. Tokom tih aktivnosti izvršeno je preko 36 sati leta i izbačeno je preko 312 tona vode. Na gašenju požara u općini Ljubinje pored zrakoplovnih snaga bilo je angažovano i 15 pripadnika OSBiH s pripadajućom vatrogasnom opremom i materijalno-tehničkim sredstvima.

Svi zahtjevi civilnih struktura, u skladu sa procedurama, su prihvaćeni i realizirani od OSBiH, koje i ovaj put pokazuju solidarnost i spremnost za pomoć civilnim strukturama u zaštiti imovine i materijalnih dobara, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.