Hadžikadić: FTV i Radio Federacije protiv promjena u BiH

Post – Slogan – 1920×1080

Federalna TV i Radio Federacije BiH donose uredničke odluke koje nisu neutralne, a time ni u interesu javnosti. Posljednji primjer je njihova odluka da sučeljavanje kandidata za člana Predsjedništva BiH podijele u dva dijela, jedan sa kandidatima stranaka koje su do sada bile najprisutnije u bh. političkom životu, a drugi sa kandidatima manjih ili novih stranaka i političkih pokreta, kaže se u saopštenju kandidata za člana Predsjedništva BiH Mirsada Hadžikadića.

Time FTV i RF šalju javnosti poruku koga oni smatraju „favoritima“, a koga „autsajderima“. Time FTV i RF staju na stranu dosadašnjeg sistema umjesto na stranu promjene, na stranu novca i političkog uticaja umjesto na stranu naroda.

Iako njihovi zvanični dokumenti definišu neutralnost kao princip koji vodi njihove odluke, urednici FTV-a i RF-a donose odluke u skladu sa svojim ličnim mišljenjima, a Regulatorna agencija za komunikacije očigledno nema problem s takvim pristupom. U ovom slučaju, lično mišljenje urednika FTV-a i RF-a sprečava da se snage promjene suoče sa snagama prošlosti, podjela, korupcije i nesposobnosti, u programima javnog servisa.

Kao što FTV i RF dokumenti nalažu „informativni programi trebaju ponuditi gledateljima i slušateljima sadržaje sa dovoljno činjenica i na uravnotežen način, tako da oni mogu formirati sopstveno mišljenje. Programska reputacija tačnog i nepristrasnog informatora je ono čemu uposlenici javnih servisa moraju težiti i na čemu javni servisi grade svoj kredibilitet pred javnošću“.

To očigledno nije bio kriterij pri određivanju učesnika sučeljavanja kandidata za članove Predsjedništva BiH,  kaže se u saopštenju kandidata za člana Predsjedništva BiH Mirsada Hadžikadića.