Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hadžović: Pripadnici OSBiH najbolje diplomate naše zemlje

BiH

osbih-2
Foto: I. Kralj

Bosna i Hercegovina je prošla trnovit put od korisnika međunarodne vojne pomoći do zemlje koja svojim djelovanjem pruža doprinos međunarodnom miru i stabilnosti u kriznim područjima, izjavio je za Fenu generalni sekretar Centra za sigurnosne studije (CSS) Denis Hadžović u povodu jubilarne, 25. godišnjice prijema Bosne i Hercegovine u članstvo Ujedinjenih naroda (UN).

– Prošlo je četvrt vijeka od podizanja bosanskohercegovačke zastave na East Riveru i međunarodnog priznanja BiH kao nezavisne države. Više od 1.200 pripadnika Oružanih snaga BiH (OSBiH), koji su do sada učestvovali u UN i NATO-operacijama podrške miru, predstavljali su najbolje diplomate naše zemlje, koji su svojim profesionalnim angažmanom predano radili na podizanju ugleda Bosne i Hercegovine u svijetu – istaknuo je Hadžović.

U tom kontekstu smatra da je reforma odbrane u Bosni i Hercegovine jedan od najuspješnijih procesa, koji se pod okriljem međunarodne zajednice implementira u cilju dostizanja standarda neophodnih za pridruživanje evroatlantskim integracijama.

– Intenzivna i sadržajna saradnja OSBiH i Ministarstva odbrane BiH (MOBiH) s međunarodnim organizacijama poput NATO-a, Evropske unije (putem EUFOR-a), OSCE-a i UN-a, te bilateralni sporazumi s više od 30 zemalja, najbolji su pokazatelj podrške koju partneri pružaju Bosni i Hercegovini za njeno opredjeljenje i doprinos očuvanju mira i sigurnosti u svijetu – ocijenio je Hadžović.

Istovremeno, mišljenja je da ispunjavanje standarda i uvjeta za punopravno članstvo u NATO-u, kao i dostizanje pune interoperabilnosti odbrambenih kapaciteta BiH sa zemljama partnerima, predstavlja značajan izazov za OSBiH u narednom periodu.

Denis Hadžović

Hadžović ističe da će veoma bitan korak na tom putu predstavljati podrška implementaciji dokumenta ‘Pregled odbrane’, odnosno ustroja OSBiH i njihovih planova modernizacije i opremanja u skladu s NATO-ovim standardima, uz uvjerenje da se samo tako može osigurati nastavak potrebnih reformi i osnažiti kredibilitet države BiH u ispunjavanju vanjskopolitičkih ciljeva usmjerenih na pridruživanje EU i NATO-u.

– Da je MOBiH sposoban da bude ravnopravan međunarodni partner najbolje ilustruju UN i NATO akreditacije u ispunjavanju standarda potrebnih u obuci i edukaciji za operacije podrške miru uručene Središtu za obuke za operacije podrške miru (PSOTC) – pojašnjava.

Nadalje, precizira da otklanjanje prepreka za aktivaciju Akcionog plana članstva (MAP) predstavlja prvi korak na putu daljnje integracije u NATO.

– Nadam se da će politički establišment u Bosni i Hercegovini iskazati odgovornost i zrelost kako bi svim bh. građanima pružili veću sigurnost i stabilnost koju sa sobom, između ostalog, donosi integracija u evroatlansku zajednicu – kazao je Hadžović za Fenu.