Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hahn poručio liderima bh. stranaka: Počnite raditi, ovo do sada nije dovoljno

BiH

hahn222

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn ponovio je danas u Sarajevu da se kandidatski status neke zemlje za članstvo u Evropskoj uniji ne dobija tek tako, nego se za njega mora raditi te je pozvao političke lidere u Bosni i Hercegovini da ostanu dosljedni opredjeljenju za evropske integracije.

Hahn se danas u Sarajevu susreo s predstavnicima 13 političkih stranaka u BiH koje je, kaže, došao ohrabriti da brže rade na ispunjavanju uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa. Međutim, Hahn je danas upoznat da postoji još 50 pitanja iz Upitnika Evropske komisije na koja nije odgovoreno te da su oni predmet političkih dogovora.

-Rečeno je da će svi odgovori biti dostavljeni do januara, ali ako političari nisu u mogućnosti to uraditi onda će i reakcija iz Evropske komisije kasniti. Do sada je bilo obećanja, ali sada očekujemo konkretne rezultate – pojasnio je Hahn.

On je dodao da bh. političari stalno govore da je nešto skoro završeno ili bit će završeno sljedeće sedmice, ali ono što je važno je samo konkretan rezultat i bez toga nema nove faze u napretku BiH ka EU.

Ponovio je da u EU očekuju usvajanje seta zakona o akcizama, usvajanje strategije o ruralnom razvoju i strategije u energetskom sektoru, a sve ovo u fazi je pripreme. Kako je kazao Hahn, sada je potrebno završiti taj posao, dodajući da on može samo dati mišljenje o napretku BiH, ali njegov posao nije da osigura bilo kakav povlašten status za BiH.

Podsjetio je da Bugarska uskoro preuzima predsjedavanje Evropskom unijom i da će tada biti organizirana konferencija koja će biti posvećena upravo evropskom putu zemalja regije, ističući da je sve to prilika da se evropski put BiH ubrza, ali je i napomenuo da se sve to treba iskoristiti kako BiH ne bi zaostajala za zemljama regije i propustila priliku.

Apelirao je na bh. političare da se drže opredjeljenja koje su preuzeli 2014. godine u pisanoj izjavi i rade na ostvarenju evropskih težnji. Do sada je bilo napretka, ali ne dovoljno, a Hahn vjeruje samo u činjenice, što je poručio i bh. političarima.

Na pitanje novinara o nedavnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Hahn je podsjetio na evropske vrijednosti koje su od ključnog značaja za daljnje integracije zemalja zapadnog Balkana, a to podrazumijeva i poštivanje odluka sudova.

-Svako od nas je bio ponekad nezadovoljan nekom odlukom suda, ali je druga stav poštovanje odluka suda i bez tog temeljnog razumijevanja nema napretka. Kao evropski političar ne komentiram odluke sudova i savjet drugim političarima je da ih ne komentiraju, nego da se okrenemo budućnosti – poruka je evropskog komesara.

Naglasio je da je važno procesuirati odgovorne za zločine iz prošlosti, ali pored toga važno je gledati ka budućnosti i kako organizirati strukture i evropsku perspektivu bh. budućnosti.