Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dijaspora u Australiji zapostavljena, zadnja posjeta bila prije 13 godina

BiH

covic u novom zelandu (3)

Ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji i Novom Zelandu Mirza Hajrić izjavio je da je moguće nastaviti jačati trgovinu s tim zemljama i prezentirati mogućnosti za investicije te da se na tome radi koristeći dijelom i udruge poslovnih ljudi.

-Također, moguće je snažnije potaknuti i razvoj turizma, jer se sve više Australijanaca odlučuje posjetiti našu zemlju. Također se trudimo finalizirati rad na bilateralnom sporazumu o socijalnom osiguranju kojim će biti regulirano pitanje penzija za naše građane koji se odluče vratiti u BiH,  izjavio je Harić u intervjuu za Večernji list.

Ocjenjujući nedavnu posjetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića Australiji i Novom Zelandu Hajrić je kazao kako je bio izuzetno uspješan. Podsjeća da je posljednji posjet ovim zemljama na razini Predsjedništva BiH bio prije 13 godina.

– Često se čuju kritike kako je dijaspora zapostavljena, a kada se učini jedan veliki napor da se organizira ovakav državnu posjetu, onda se kritike preusmjere na troškove, tračeve i slično – ustvrdio je Hajrić.

Naglašava kakao se s jakom i organiziranom bh. zajednicom u Australiji i Novom Zelandu, ogromna fizička razdaljina između naših država smanjuje svakim danom.

– U današnjem trendu globalizacije nema malih, dalekih i nevažnih država – kazao je Hajrić navodeći podatke po kojima u Australiji živi više od 50.000, a na Novom Zelandu više od 5.000 građana porijeklom iz BiH.