"žurnal.info"

Hamdija Abdić Tigar, gradonačelnički kandidat po mjeri SDA

abdic
Hamdija Abdić Tigar (foto: USKinfo.ba)

Čast da predstavi kandidaturu za gradonačeknika Bihaća bivšeg osuđenika za razbojništvo Hamdiju Abdića zvanog Tigar, pripala je još uvijek aktuelnom federalnom premijeru, optuženiku Fadilu Novaliću uz prigodnu poruku: “Sa, ako Bog da, budućim gradonačelnikom Bihaća – legendarnim komandantom i mojim velikim prijateljem Hamdijom Abdićem Tigrom.”

SDA će sigurno ostati dosljedna sebi i nastaviće da podržava i kandiduje provjerene osuđenike i optuženike, poput Asima Kambera, Hamdije Abdića Tigra, Senaida Memića…pisao je Žurnal prije nepune tri godine.

Ovih dana, SDA je još jednom potvrdila da smo bili u pravu, piše Žurnal.info.

Čast da predstavi kandidaturu za gradonačeknika Bihaća bivšeg osuđenika za razbojništvo Hamdiju Abdića zvanog Tigar, pripala je još uvijek aktuelnom federalnom premijeru, optuženiku Fadilu Novaliću uz prigodnu poruku: “Sa, ako Bog da, budućim gradonačelnikom Bihaća – legendarnim komandantom i mojim velikim prijateljem Hamdijom Abdićem Tigrom.”

SDA je tako još jednom dala na znanje da „svijetlu budućnost“ namjerava graditi na ratnim godinama.

„U filmovima koje mi sami o sebi i svojoj borbi snimamo Bošnjaci su uglavnom bespomoćne žrtve, oni su zbunjeni i neorganizirani, oni ne znaju ko je i kako je počeo rat. Nema u tim filmovima branilaca, heroja, onih koji su u jednoj potpuno neravnopravnoj borbi odbranili zemlju. Ne znam zašto je to tako…Gdje su priče…o Hamdiji Abdiću Tigru koji fingira izdaju i ulazi među Abdićeve autonomaše, savladava ih i oslobađa Bihać..“, izvadak je iz intervjua Bakira Izetbegovića za Faktor novembra 2017. godine.

Kada već nema filmske, Izetbegović je Abdiću dodijelio ulogu kandidata za gradonačelnika Bihaća na prijevremenim izborima koji će biti održani 5. februara 2023.

„Nemoj da slučajno ko zaokruži ga 2. oktobra. Nemoj da se ko igra“, poručivao je Abdić na ovogodišnjim predizbornim skupovima govoreći o Izetbegovićevom protukandidatu Denisu Bećiroviću.

Hoće li u svojoj predizbornoj kampanji ponovo koristiti prijeteće riječi nije još poznato, no prijetnje, ucjene, reketiranje, razbojništvo bili su mu maniri postratnih godina, kada je po Bihaću i okolini sa svojim batinašima i ubicama bio strah i trepet kako za tamošnje stanovništvo, tako i za pravosudne organe.

Više od deset godina je trebalo da Kantonalni sud u Bihaću presudi Hamdiji Abdiću Tigru, Eminu Piviću i ostalim pripadnicima kriminalne grupe za brutalno premlaćivanje i ranjavanje vatrenim oružjem privrednika Nedžada Bajrića. Tek nakon što je tadašnja zamjenica glavnog federalnog tužioca Meddžida Kreso doslovno natjerala Tužilaštvo USK da procesuira reketarenje i razbojništvo Hamdije Abdića Tigra i njegovog pratioca Emina Pivića, batinaša kasnije osuđenog za ubistvo. Konačno, 2007. godine izrečena je presuda sa minimalnim zatvorskim kaznama, čije je izdržavanje Abdić izbjegavao. Općinski sud u Bihaću uvažavao je neke gotovo bizarne razloge neupućivanja u zatvor, poput onog da trenutno gradi poslovni objekat, da je hranilac porodice, pa do toga da ima zdravstvenih problema koje je liječio jednodnevnim bolničkim liječenjem!?

Konačno je nakon potjernice uhapšen i sproveden u KPZ Zenica 8. oktobra 2009. godine, uoči odlaska u Estoniju gdje je kao tadašnji član Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine trebao putovati na utakmicu nogometne reprezentacije BiH.

Hamdija Abdić je privođen i zbog sumnje u povezanost sa ubistvom generala HVO-a u Bihaći Vlade Šantića.

“GO SDA Bihać vjeruje u nevinost gospodina Abdića te da će i iz ove bitke, kao i iz onih ratnih, izaći kao pobjednik i ponosni bosanski gazija“, jedno je od saopštenja kojim je sva politička struktura USK krenula u njegovu odbranu, zaključno sa tadašnjim premijerom, perjanicom SDP-a Hamdijom Lipovačom.

Isto je zaključio i bihaćki Kantonalni sud, kada su u maju ove godine prvostepeno oslobodili krivice Abdića i ostale optužene.

„U opisu krivičnog djela u dispozitivu optužnice nije konkretno opisana posljedica krivičnog djela, nisu konkretno navedene povrede oštećenog, koje bi zadobio u krivičnom događaju, a koje bi bile uzrok smrti, kao i da nisu činjenično pobrojane radnje svakog optuženog a koje bi bile u uzročno-posljedičnoj vezi sa ovim krivičnim djelom“, navedeno je u obrazloženju presude ili u prevodu „nema tijela ubijenog, nema ni djela“.

Predugo bi trajalo za nabrajanja još nekoliko „sitnih“ nasilničkih djela za koje je Abdić svojevremeno osuđen uvjetno ili prekršajno, a koje zbog sistema brisanja iz evidencije daju za pravo da sada može reći – neosuđivan.

Kandidatura Hamdije Abdića Tigra samo još jednom pokazuje kako SDA nastavlja svojom matricom uspostavljenom tokom “najtežih godina s njima”, kada je sa koalicionim partnerima HDZ BiH i SNSD, uspostavila sistem kriminalizacije institucija, stranačkog zapošljavanja, nepotizma, provedbi sumnjivih tendera, propalih projekata, uništavanja obrazovanja i zdravstva, sve zarad kratkoročnih političkih ciljeva i dugoročnog bogaćenja pojedinaca, onako kako Žurnal godinama o tome piše.

Ta i takva SDA će nastaviti sa samohvalom da bez njih, ne bi bilo države. Tačno tako, bez njih sigurno sada ne bi bilo ovakve države…