Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Handžić: Jučer nije bio prvi dan za sve prvačiće jer nije provedena inkluzija

skolske-klupe11

Iz Naše stranke danas je saopćeno da jučer nije bio prvi dan škole za sve prvaćiče u Kantonu Sarajevo jer Vlada nije osigurala osnovne uvjete za održavanje nastave za djecu s poteškoćama u razvoju.

Podsjećaju da je Skupština KS još u aprilu 2017. usvojila novi Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju, ali Vlada Kantona Sarajevo nije provela inkluzivne mjere u Zakonu za koje se zalagala Naša stranka.

Šef Regionalnog odbora Naše stranke Sarajevo Vibor Handžić istakao je da je ta stranka, nakon višemjesečnih konsultacija s domaćim i stranim stručnjacima konstruktivno, amandmanski predložila rješenja koja omogućavaju ravnopravnost djece, a koja su predviđala i uključivanje centara za rad s djecom s poteškoćama u razvoju u pružanje podrške redovnim školama u procesu inkluzije.

– Sada imamo upravo ono na što smo tada upozoravali: paušalne, polovične odredbe u polovičnom zakonu, te što je najporaznije – nove podjele djece, gdje neki jesu uključeni u program, a drugi nisu. Istina je kako niko nije htio usvojiti dobra rješenja opozicije, a odlučili su se za prijedloge koje ne mogu provesti, samo kako bi dobro izgledali u javnosti – poručio je Handžić.

Dodao je da od svojih rješenja za ravnopravnost djece ne odustaju, i nadaju se da će biti u prilici da od 2018. implementiraju rješenja koja će omogućiti pravo na obrazovanje za svu djecu, bez izuzetaka, saopćeno je iz Naše stranke.