Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Handžić: Zakon o lokalnoj samoupravi mora biti prioritet Vlade KS

vibor_handzic

Predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Sarajevo i vijećnik u Općini Stari Grad Vibor Handžić smatra da je krajnje vrijeme da se realizuju obaveze iz Federalnog zakona o principima lokalne samouprave iz 2006. godine, te obaveze iz presuda Ustavnog suda od prije šest godina.

To se odnosi na donošenje zakona o lokalnoj samoupravi, što smatra, mora biti jedan od prioriteta Vlade KS.

– Tražimo da nam kantonalni premijer Elmedin Konaković i nadležno ministarstvo dostavi konkretna pojašnjenja koje su se aktivnosti dešavale u prethodnih pola godine, te šta koči ove procese i zašto se ovo pitanje konačno ne nađe na dnevnom redu Vlade i Skupštine – naveo je Handžić u saopćenju.

Pojašnjava da su presude Ustavnog suda FBiH osporile različite propise koji se tiču prava općina i gradova na lokalnu samoupravu

Podsjeća da je Ustavni sud FBiH u oktobru prošle godine Dopunskom presudom van snage stavio dva kantonalna propisa, Zakon o komunalnim djelatnostima i Zakon o komunalnoj čistoći.

Vlada KS je martu predložila prijelazno rješenje, u vidu izmjena i dopuna ovih zakona, gdje je utvrđeno da će se ovi propisi primjenjivati do donošenja zakona o lokalnoj samoupravi, a najduže šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovih zakona.

– Ova dva zakona su stupila na snagu 8. aprila, te je rok istekao, pa je Vlada ponovno predložila izmjene zakona te u izmjenama produžila rok na godinu dana, do aprila 2017. godine – kazao je Handžić.

Navedeni zakoni, smatra on, povređuju nadležnosti Grada Sarajevo i principe lokalne samouprave.

Ukazujući da je proces donošenja zakona o lokalnoj samoupravi Kantona Sarajevo i usklađivanje ostalih propisa sa ovim zakonom složen proces, Naša stranka traži zajedničko djelovanje i visok stepen saradnje jedinica lokalne samouprave i Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Naše stranke.