BiH

zbog novih uredbi

Haos na granicama BiH i Hrvatske, kolone duge i do 10 kilometara

24/05/2021
Foto: N1

Kako se saznaje, ove sedmice Nacionalni stožer će predstaviti popuštanje mjera, koje bi mogle stupiti na snagu i prije 1. juna

Na granicama BiH i Hrvatske je haos zbog novih uredbi Hrvatske, koje su najavljene danas. Kolone na granicama su duge i do 10 kilometara, javlja N1.

Podsjetimo, Hrvatska je donijela odluku kojom prestaje tranzit teretnih vozila na nekoliko graničnih prijelaza sa našom zemljom. Radi se o prijelazima Ivanica – Gornji Brgat, Velika Kladuša – Maljevac, Brčko – Gunja, Strmica – Strmica i Osoje – Vinjani Gornji.

Šef Nacionalnog stožera Hrvatske Davor Božinović, nakon sastanka u Vladi, na kojem je bilo riječi o popuštanju mjera, obratio se danas javnosti i predstavio koje se mjere popuštaju.

Kako se saznaje, ove sedmice Nacionalni stožer će predstaviti popuštanje mjera, koje bi mogle stupiti na snagu i prije 1. juna. Jučer je u Vladi održan sastanak premijera i predstavnika Stožera, a danas je održan novi sastanak, na kojemu su sudjelovali i predstavnici privrednog sektora.

Ranije je donesena odluka o izmjenama Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prelaza RH.

U ovoj Odluci mijenja se sljedeća tačka:

“Ako je osoba preboljela Covid-19 unatrag 180 dana i ima potvrdu o preboljenoj bolesti te se unutar toga roka cijepila jednom dozom cjepiva, izuzeće od obveze predočenja negativnog PCR ili brzog antigenskog testa ili karantene produžava se do isteka šest mjeseci do cijepljenja“.

Još jedna tačka glasi da “privremena zabrana, odnosno ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza RH iz ove Odluke određuje se u trajanju do 31. maja 2021.“.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.