grad bez struje

Haotično stanje u Foči, poplave nisu zaobišle ni Trnovo

trnovo
Poplave i u Trnovu / FOTO: rtrs

U fočanskoj Elektrodistribuciji kažu da trenutne vremenske prilike ne dozvoljavaju radove na dalekovodima i drugim postrojenjima

Obilne padavine izazvale su brojne probleme u opštini Foča, gdje trenutno nema struje, a voda iz gradskog vodovoda nije za piće zbog zamućenja, dok se u Miljevini izlila rijeka Bistrica, rečeno je Srni u fočanskoj Civilnoj zaštiti.

U preduzeću “Izvor” rekli su da voda trenutno nije za piće i da će, nakon što se izbistri, uzeti uzorak za analizu, te da će o ispravnosti vode građani biti blagovremeno obaviješteni.

Radnici ovog preduzeća uz pomoć specijalnog vozila trenutno čiste površinske odvode na gradskim ulicama. Usljed snažne kiše praćene grmljavinom, koja na području Foče od juče ne prestaje, došlo je do začepljenja odvodnih šahtova i izlivanja vode na trotoare i kolovoz.

Cijelo područje opštine Foča trenutno je bez struje.

U fočanskoj Elektrodistribuciji kažu da trenutne vremenske prilike ne dozvoljavaju radove na dalekovodima i drugim postrojenjima. Napomenuli su da radovi po jakoj kiši i grmljavini predstavljaju opasnost za električare.

“Čim vremenske prilike dozvole, učinićemo sve napore kako bi elektro-mreža bila u funkciji”, kažu u Elektrodistribuciji. Rijeka Bistrica izlila se u Miljevini i poplavila podrum jedne stambene zgrade, njive i garaže. Bistrica se izlila na mjestu gdje je to gotovo redovna pojava pri obilnim padavinama.

I opštinu Trnovu zahvatile su poplave, javlja reporter RTRS-a.

Krizni štab opštine Trnovo proglasio je jutros vanrednu situaciju zbog nezapamćenih poplava koje su usljed obilnih padavina zadesile ovu opštinu, izjavio je načelnik Trnova Dragomir Gagović.

Gagović je rekao da je veliki dio Trnova poplavljen i da je voda ušla u oko 100 kuća.

“Nije bilo ljudskih žrtava, ali je kod jednog domaćina voda ugušila 130 ovaca jer nisu mogli da otvore vrata staje preko koje je naišao bujični talas”, dodao je Gagović.

Gagović je podsjetio da je Trnovo odsječeno jer je magistralni put ka Sarajevu u prekidu i naveo da su bujice odnijele i dijelove lokalnih puteva.

“Može terenskim vozilima da se dođe preko dijela federalnog Trnova, ali je i na tom putu stanje na 2-3 mjesta kritično”, naglasio je Gagović.

On je dodao da mjesnoj zajednici Kijevo nema pristupa jer je putna komunikacija s obje strane neprohodna.

“Jezero kraj brane Bogatić je poravnato sa putem, tako da nije moguće ni iz smjera Trnova prići Kijevu”, objasnio je Gagović.

Prema njegovim riječima, Civilna zaštita radi na osposobljavanju putnog pravca Istočno Sarajevo – Trnovo iz smjera Krupca, gdje ima i odrona.