Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naša stranka

Hari je trebao besplatno pjevati za Novu godinu, već mu plaćamo mjesečno 570 KM

hari mata hari

Dizdarević smatra da treba jasnije utvrditi kriterije po kojima se određuje ko može dobiti zdravstveno i penziono osiguranje

U Novu godinu Sarajlije i goste Sarajeva uvest će jedna od najvećih estradnih zvijezda regije, Hajrudin Varešanović, poznatiji kao Hari Mata Hari. S obzirom na to da su se u medijima pojavile različite informacije o tome koliko će ovaj doček koštati građane Sarajeva, te kolika je visina honorara, zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Neira Dizdarević tražila je pojašnjenje s obzirom na to da je, vrlo moguće, bilo kakav honorar u koliziji sa zakonom:

„Zakon o istaknutim samostalnim umjetnicima nalaže samostalnim umjetnicima da su dužni dva puta godišnje, i to jednom za vrijeme praznika, u koji se ubraja i Nova godina, bez naknade učestvovati u manifestacijama od značaja.

Gospodin Varešanović je na listi naših istaknutih umjetnika godinama. Naravno, pored zakonske obaveze tu je i ona ljudska, moralna, da se makar na ovakav način oduži građanima, od čijeg se novca uplaćuje zdravstveno i penziono osiguranje. Iznosi o kojima se radi su oko 570 KM mjesečno po umjetniku, odnosno ukupno 280 hiljada KM godišnje“, rekla je Dizdarević.

Objašnjenje još nije dobila. Međutim, Dizdarević smatra da treba jasnije utvrditi kriterije po kojima se određuje ko može dobiti zdravstveno i penziono osiguranje.

„Ne sumnjam da svi umjetnici to zaslužuju, ali također ne sumnjam da među umjetnicima, pogotovo onima koji djeluju u sklopu show biznis industrije, ima onih koji sami sebi mogu uplaćivati i penziono i zdravstveno, dok se ljudima, među kojima također ima umjetnika, ali i drugih zanimanja, ukida zdravstveno osiguranje ako im primanja prelaze 208 KM“, kaže Dizdarević.