BiH

Afera “Respiratori”

Hasan Ganibegović: Edita Kalajdžić je rekla da obrišemo poruke na Viberu

13/10/2021

Zvao sam Fikreta Hodžića da mu kažem da nisam ništa završio u Agenciji. Hodžić je pitao čiji je kadar direktor Agencije,a ja sam mu rekao da je iz RS-a i da samo znam da je kadar PDP-a. Fikret je nakon toga samo izletio iz kabineta - dio je Ganibegovićevog iskaza iz prošle godine

Hasan Ganibegović, bivši direktor Ureda premijera FBiH Fadila Novalića nastavio je danas u petak započeto svjedočenje pred Sudom BiH u u predmetu “Fadil Novalić i drugi” koji se odnosi na nabavku 100 respiratora za FBiH plaćenih 10,5 miliona KM iz budžeta FBiH.

Piše: SEMIRA DEGIRMENDŽIĆ

Kao i na prošlom ročištu, Ganibegović se mnogih važnih događaja i detalja nije mogao sjetiti, premda se u sudnici u jednom trenutku pohvalio “dobrom memorijom”.

SEKRETARICE GA ZAOBILAZILE

Tako se na pitanje tužitelja Tužilaštva BiH Džermina Pašića, da se očituje o e-mailovima upućivanim u martu prošle godine s e-maila premijera Novalića na e-mail Fikreta Hodžića, vlasnika kompanije “FH Srebrena malina” a u kojem je traženo da Hodžić pošalje ponuda za nabavku medicinske opreme, Ganibegović nije mogao sjetiti o kojem se e-mailu radi.

Uprkos tome što je normativno bilo propisano da bi on trebao biti upoznat sa službenom korespondencijom u Uredu premijera, Ganibegović je tvrdio da su ga sekretarice u Uredu u mnogo čemu zaobilazile, te da je, kazao je, dosta stvari prolazilo bez njegovog znanja, odobrenja i parafa. Objasnio je da se u nekim ugovorima, gdje je trebao stajati njegov potpis potpisivao premijer Novalić.

– Nije to jedini slučaj, premijer je potpisivao putne naloge i izvještaje koje sam ja trebao – kazao je svjedok.

On se danas nije mogao sjetiti detalja ni za poruku u kojoj ga Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite obavještava da je bio s Fikretom Hodžićem.

Kako je dalje rekao, u kabinetu premijera u njegovom prisustvu nije se raspravljalo o vrsti respiratora koje je ponudila “FH Srebrena malina”, ali je potvrdio da je za ponudu te firme o nabavci opreme u vrijednosti od oko dva miliona maraka čuo iz neformalnog razgovora sa premijerovom sekretaricom Bahrom Džakom.

Potvrdio je da je imao komunikaciju s izvjesnim Edvinom Kučukovićem iz Kanade, a vezano za nabavku respiratora. Kučuković je u jednoj poruci Ganibegovića zamolio da njegovu poruku, u kojoj upozorava da se “čuvaju respiratora koji su trenutno na stanju, kakvih se može nabaviti 1.000 po cijeni od 9.786 dolara” proslijedi premijeru.

Prikazana je i Ganibegovićeva komunikacija s premijerom Novalićem, u kojem Ganibegović pita hoće li prebaciti pare za zaštitnu opremu. Na premijerov upit zar to nije učinjeno, Ganibegović odgovara da “možda jeste Civilnoj zaštiti, ali nije Malini”. Nakon provjere sa “Solakovim ljudima” premijeru je potvrdio da 2,9 miliona KM nije prebačeno.

Ganibegović je danas kazao da nema saznanja ni o e-mailu koji je iz Ureda premijera upućen na mail direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović, a u kojem je navode da ih je “FH Srebrena malina” obavijestila da respiratori tipa Boarax 3000D, a čija je nabavka dogovarana ranije ne mogu biti isporučeni.

Tužitelj Džermin Pašić pitao je Ganibegovića kada je on prvi put čuo za ugovor sa “FH Srebrena malina” o nabavci respiratora, a on je kazao daje to bilo 22. aprila prošle godine .

Međutim, tužitelj je svjedoku prezentirao prepisku iz Viber grupe “Gensek” u kojoj on između ostalog pita Editu Kalajdžić i premijera Fadila Novalića “ kad stižu respiratori”. No, svjedok je ovo pitanje pravdao time da je pitao uopšteno kad stižu respiratori, jer se o njihovoj nabavci stalno navodno pričalo.

Današnje tvrdnje Ganibegovića o tome o čemu je razgovarao s Fikretom Hodžićem kada ga je vlasnik “FH Srebrena malina” posjetio u zgradi Vlade FBiH, a nakon 23. aprila prošle godine znatno se razlikuju od iskaza koji je svjedok dao tokom istrage. Naime, svjedok je danas tvrdio da je tada zvanično upoznao Hodžića, te da mu je na osnovu informacija koje je dobio iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH pojasnio procedure dobijanja dozvole za uvoz medicinskih sredstava, te da mu je rekao da je zakasnio s podnošenjem zahtjeva za dozvolu, te da su ostatak susreta vodili privatni razgovor.

FIKRET JE „IZLETIO“ IZ KABINETA

Međutim, tužilac je Ganibegoviću pročitao dio njegovog iskaza datog u istrazi prošle godine:

– Zvao sam Fikreta da mu kažem da nisam ništa završio u Agenciji. Hodžić je pitao čiji je kadar direktor Agencije, a ja sam mu rekao da je iz RS-a i da samo znam da je kadar PDP-a. Fikret je nakon toga samo izletio iz kabineta – dio je Ganibegovićevog iskaza iz prošle godine, a pročitan je i dio iskaza u kojem je Ganibegović kazao da smatra da je premijer Novalić kazao Hodžiću da je on zvao Agenciju da se raspita za dozvolu Hodžiću.

Kada mu je tužitelj Pašić danas pročitao ove navode, Ganibegović je potvrdio da je to izjavio tokom istrage, te je podsjetio da je on rekao premijeru Novaliću da će biti veliki problem da se dobije dozvola. Ganibegović je napomenuo i da je to rekao u već prikazivanoj poruci u kojoj je prošle godine napisao Novaliću “Dali smo se Fikretu u ruke”. No, autentična poruka koja je ranije prikazana u sudnici, a koju je pisao Ganibegović prošle godine je glasila:

– Joj, jesmo se dali budali u ruke, ovom Fikretu malini”, a Novalić ga pita :”Što?”, dok Ganibegović pojašnjava: “Zbog dozvole, dao je Harun neku ženu, ganjam se s njom”, a Novalić mu kaže “To moramo dobiti. Mislim da respiratori stižu u subotu, zato smo tebe dali na taj posao”.

U sudnici je danas ponovo prikazana komunikacija između Hasana Ganibegovića i Edite Kalajdžić.generalne sekretarke Vlade FBiH koja je obavljena nakon dolaska respiratora, ali ne u Viber grupi “Gensek” u kojoj su se dopisivali premijer Novalić, te Ganibegović i Kalajdžić, nego je ovaj dvojac sljedeće poruke razmjenjivao mimo grupe:

– Bahra i šef nabavljali. Ako se nije Čahta upetljao.

Kalajdžić odgovara:

“Užas. I ono pismo otišlo. Niko ništa ne pita. Treba poderati sve”, dio je prepiske koju su vodili Ganibegović i Kalajdžić.

Svjedok je na pitanje tužitelja Džermina Pašića na koga misli kada u poruci piše “šef” odgovorio da misli na premijera Novalića.

Ganibegović je kasnije objasnio, o kojem pismu je riječ. On je rekao da se radilo o pripremljenom pismu zahvale Fikretu Hodžiću i „FH Srebrena malina“ zbog kupovine tako velikog broja respiratora. No, to je stopirano kada je otkrivena afera “Respiratori”.

Kada je otkrivena afera “Respiratori” i kada je otvorena istraga, Hasan Ganibegović danas je potvrdio da je od Edite Kalajdžić dobio uputu da izbrišu sve poruke u Viber grupi “Gensek”. Tužitelj Pašić pitao je Ganibegovića je li selektivno brisao poruke koje se odnose na respiratore, a on je odgovorio da je “nasumice” brisao poruke.

Ganibegović je danas rekao da je djelimično izbrisao dio poruka.

Na pitanje tužioca Džermina Pašića, da li svjedok zna ko je Sebija koja se spominje u porukama, Ganibegović je odgovorio da pretpostavlja da je riječ o generalnoj direktorici KCUS-a, profesorici Sebiji Izetbegović. Podsjećamo, u jednoj od ranije prikazanih poruka Edita Kalajdžić je pisala premijeru Novaliću da se “čuje sa Sebijom oko cijene respiratora”, a danas je svjedoku predočena također i ranije prikazana poruka sljedećeg sadržaja:

–  Seb zove. Loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to tačno, a jeste garant. Je li ovo što Kučuković kaže za ubijanje ljudi?

Na zahtjev tužitelja Pašića da pojasni značenje ove prepiske Ganibegović je odgovorio djelimično, kazavši da je mislio na poruku Edvina Kučukovića, imače biznismena iz Kanade koji je već upozoravao na opasne respiratore, te nudio nabavku opreme i medicinskih sredstava za borbu protiv Covid 19, ali Ganibegović tvrdi da njegove ponude nisu zvanično stigle u Ured premijera i da je on nudio isporuku šest respiratora mjesečno, ali bez preciznih rokova.

Iz višesatnog svjedočenja Ganibegovića čulo se i to da Vlada FBiH inače nije vršila nabavku medicinskih sredstava i zaštitne opreme, izuzev u slučaju kada se o tome pregovaralo s Fikretom Hodžićem, odnosno kada je on potpisao ugovor za respiratore. Ganibegović je ostao pri tvrdnji da je Vlada FBiH znala za nabavku respiratora, iako to nije potkrijepio nikakvim konkretnim dokazom, nego je kazao da su mogli to zaključiti iz materijala. Podsjećamo, niti u jednom materijalu o nabavci medicinskih sredstava i opreme se ne spominju respiratori.

SVJEDOK UMALO ZAPLAKAO

Na pitanje tužitelja Džermian Pašića da li je s Editom Kalajdžić, sekretarkom vlade imao komunikaciju o respiratorima i mimo Viber grupe “Gensek”, Ganibegović je odgovorio potvrdno.

– Nakon dobijanja ugovora od Solaka 23. aprila proslijedio sam ugovor Editi Kalajdžić. Komentirali smo da je ugovor štetan, da nisu ispoštovani rokovi i da ga treba raskinuti. Negodovao sam zbog tog ugovora, moj stav je bio da joj ne smijem ni pokazati ugovor koliko je bio loš, pa sam joj ga poslao – kazao je Ganibegović, odgovarajući potom i na pitanje tužitelja zbog čega o tome nije pisao na Viber grupi Gensek, uz objašnjenje da su navodno Kalajdžić i on o tome razgovarali “kao pravnici”.

Zanimljivo je bilo i pojašnjenje Ganibegovića kako on kada je 10. maja prošle godine otišao kod advokata Kadrije Kolića, a kako tvrdi na poziv Fikreta Hodžića, nije znao da je u vezi s nabavkom respiratora otvorena istraga. Naime, ova tvrdnja je čudna jer je Tužilaštvo BiH preuzelo istragu od Tužilaštva Kantona Sarajevo još 4. maja, a ta informacija je javno i zvanično objavljena 6. maja, što je bilo opštepoznato i vijesti o tome su svakodnevno bile prisutne u medijima.

Ganibegović se danas na upit tužitelja Pašića očitovao i o tome da li se na Viber grupi “Gensek” raspravljalo o smjeni Federalnog štaba Civilne zaštite u martu prošle godine.

Kada je svjedok rekao da se ne može sjetiti toga, ali da se sjeća da je taj štab od kako je on kazao 17 ljudi “bio odmetnuti centar moći” i da nije radio svoj posao, tužitelj Pašić “osvježio” je pamćenje ovom svjedoku prikazom komunikacije iz grupe “Gensek” u kojoj je Edita Kalajdžić između ostalog napisala ”Boli Solaka ono da može nabavljati opremu uz prethodnu suglasnost Vlade FBiH”.

Potom je predočena i Ganibegovićeva poruka: ”Kad možemo smijeniti Jelku, možemo i Mahmuzića opaučiti”. Isti osnov, ne radi svoj posao.

Na zahtjev tužitelja da pojasni ovu komunikaciju Ganibegović je kazao:

– Mislim da je bio cilj da se povećaju ovlasti Fahrudinu Solaku.

Premda je ranije u sudnici prikazana jedna od poruka u kojoj je Ganibegović Fahrudina Solaka okarakterisao da je „ograničen kao balkon“, danas je Ganibegović o suspendiranom direktoru FUCZ-a govorio vrlo emotivno i hvalio ga.

Za razliku od revizora koji godinama utvrđuju nenamjensko trošenje novca u FUCZ-e otkako je na njenom čelu Solak i brojnih drugih primjedbi uočenih u kontroli rada FUCZ-a, danas se Ganibegović prisjetio nekih njemu znanih uspjeha Solaka a kako je kazao u spašavanju ljudi, rješavanju migrantske krize, odlazaka u Srebrenicu ….

Govoreći o tome Ganibegović je umalo i zaplakao.

U sudnici je danas prikazana i prepiska Ganibegovića i Solaka o uvozu druge medicinske opreme za borbu protiv Covid 19, mimo respiratora, a koju je trebao uvesti također Fikret Hodžić.

U iscrpnom ispitivanju tužitelja, na čija pitanja je Ganibegović uglavnom uporno odbijao dati odgovor navodeći „da mu nije poznato“ ili „da se ne sjeća“, tužitelj Pašić je uz podsjećanje iz zapisnika iz istrage, ipak uspio dobiti potvrdu od Ganibegovića da je tačno da je to rekao u istrazi.

Ganibegović je kazao da nije znao ni za jednu drugu ponudu osim “FH Srebrene maline” koja se kako on tvrdi, jedina pojavila s ponudom za nabavku većeg broja respiratora.

Interesantno je da je Ganibegović danas potvrdio da je razriješen dužnosti direktora Ureda premijera FBiH 3. decembra prošle godine. Naime, još u maju prošle godine moglo se čuti da je Ganibegović razriješen te dužnosti. Ali, on je danas pojasnio da je bio na godišnjem odmoru i na bolovanju sve do 3. decembra prošle godine, te je tada dobio rješenje o prekidu radnog odnosa.

U rješenju nisu bili navedeni razlozi zbog kojih je razriješen dužnosti.

S obzirom na to da je Ganibegović i danas često pravdao promjenu iskaza time da mu je tokom istrage navodno bilo prijećeno hapšenjem te je zbog toga u to vrijeme davao takve odgovore, tužitelj Pašić ga je danas suočio sa zapisnicima iz istrage, odnosno potpisima čiju je autentičnost Ganibegović potvrdio.

U tom dijelu ispitivanja došlo se do saznanja da je Ganibegović od četiri saslušanja tokom istrage u Tužilaštvu BiH kod dva bio u pratnji pravnih savjetnika.

Kako je konstatirano sve zaspinike su pregledali Ganibegović i njegovi pravni zastupnici i prošle godine nisu imali primjedbe na konačne zapisnike. Tamo gdje je Ganibegović vršio ispravke zapsinika to je danas i potvrdio one su i uvažene. Stoga, ostalo je nejasno zbog čega ovaj svjedok uporno govori da je iskaz dao pod pritiskom. I danas je tokom svjedočenja kazao da je pod stresom i pritiskom, pa je zatražio pauzu tokom unakrsnog ispitivanja koje je u tom trenutku vodila advokatica Fadila Novalića, Vasvija Vidović.

Njegova molba je uvažena, odnosno svjedočenje je prekinuto i bit će nastavljeno u petak, 15. oktobra.

U nastavku glavnog pretresa u predmetu “Respiratori” u petak bi trebala svjedočiti i generalna sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić.

Ganibegovića su i danas više puta opominjali i predsjedavajuća Sudskog vijeća Džemila Begović i tužitelj Džermin Pašić.

Naime, on bi na upit tužitelja, umjesto da konkretno odgovori počeo pričati o nekim događajima iz 2017. ili neke druge godine, a koji nemaju veze s onim zbog čega je pozvan kao svjedok.

Podsjećamo, osim premijera FBiH Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama ta firma u svojstvu pravnog lica.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.