Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada FBiH

Predloženo produženje roka za otkup stanova za certifikate za još dvije godine

vlada_285_foto1 (1)

Prijedlogom o izmjeni Zakona o utvrđivanju potraživanja građana u postupku privatizacije rok do kojeg građani mogu otkupiti stan za certifikate produžen je do 30. juna 2023. godine

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije.

Novost je to da je rok do kojeg građani mogu stan otkupiti za certifikate produžen do 30. juna 2023. godine (za još dvije godine u odnosu na dosada važeći).

Ovakvo rješenje je federalno Ministarstvo finansija predložilo jer je istekom zakonskog roka (30. juna 2021. godine) svim osobama kojima je po okončanju procedure za povrat dodijeljen stan ili koje ostvare povrat po osnovu stanarskog prava, uskraćena mogućnost otkupa za certifikate.

Federalna vlada je utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o slobodnim zonama u Federaciji BiH. Ovaj federalni propis, u skladu sa Zakonom o slobodnim zonama u Bosni i Hercegovini, utvrđuje uslove za davanje saglasnosti o opravdanosti određivanja dijela carinskog područja BiH na teritoriji FBiH kao slobodne zone, djelatnosti koje se mogu obavljati u slobodnoj zoni i uslove obavljanje, te prestanak rada slobodne zone. Na pitanja koja nisu uređena ovim zakonom primjenjuju se odredbe Zakona BiH.

Kako je definisano, slobodna zona je dio teritorije u Federaciji BiH koji je posebno ograđen i označen u kojem se obavljaju djelatnosti uz posebne uslove u skladu sa ovim zakonom, carinskim i drugim propisima koji uređuju rad slobodnih zona.

Kao osnovni razlog za donošenje novog Zakona navedena je potreba usklađivanja i uređenja ove oblasti sa Zakonom o slobodnim zonama u BiH. Naime, u skladu sa Ustavom BiH, carinska politika je u nadležnosti institucija BiH. Kako režim slobodnih zona u BiH predstavlja dio carinske politike, relevantni su zakoni i podzakonski akti doneseni na državnom nivou.