I 24 godine od “živih lomača” traga se za kostima ubijenih

BiH

bakira-hasecic

U Višegradu će sutra biti obilježena 24. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima u Pionirskoj ulici, kada će članovi porodica žrtava i neki od preživjelih odati počast za 72-oje višegradskih Bošnjaka koji su 14. juna 1992. godine zatvoreni u kuću u Pionirskoj ulici i spaljeni.

Predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić ističe da ova kuća, poznatija kao “živa lomača”, još nema infrastrukture zbog opstrukcije i nedostatka političke volje u Republici Srpskoj, gdje su donijeli rješenje o eksproprijaciji, iako kuća Sumbule Zebe u Pionirskoj ulici ima, kako je rekla, prijeratno odobrenje i urbanističku saglasnost za građanje.

Naglašava da se mnogi počinioci zločina slobodno kreću, a uputila je poruku Višegrađanima da kažu gdje su kosti žrtava spaljenih u ‘živim lomačama’ Pionirska i Bikavac, da bi porodice mogle dostojanstveno ukopati svoje najmilije.

– Nadam se da će Srbi – Višegrađani pokazati svoju solidarnost bar nakon 24 godine – kazala je za Fenu Hasečić.

Izrazila je nadu da će uskoro iz Francuske biti izručen i Radomir Šušnjar koji je učestvovao u zločinu u Pionirskoj ulici.

Obilježavanju zločina sutra će, između ostalih, prisustvovati članovi porodica živo spaljenih i neki od preživjelih u ulici Pionirska, članovi Udruženja “Žena-žrtva rata” i Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK).

Hasečić je najavila da će i ovaj put biti upriličena protestna šetnja, komemoracija i polaganje vijenaca na stratištu u Pionirskoj ulici, uz poruku da se ovako nešto – “živa lomača”, nikome i nikada ne ponovi.

Zločin u Pionirskoj ulici u Višegradu dogodio se 14. juna 1992. kada je 72-oje višegradskih Bošnjaka zatvoreno u kuću Sumbule Zebe (kćerke Adema Omeragića), a kuća je potom zapaljena.

Najmlađa žrtva bila je stara samo dva dana.

Za ovaj zločin pravosnažnom presudom u Haškom tribunalu osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora.