Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hasečić: Nadam se da će Šušnjar reći gdje su ostaci žrtava

bakira-hasecic

Na vijest o tome da je Francuska danas izručila pravosudnim organima BiH Radomira Šušnjara (63), optuženog za učešće u ratnom zločinu nad Bošnjacima u Višegradu, reagirala je Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja Žena – žrtva rata, koja je decenijama istrajavala na lociranju, hapšenju i izručenju optuženog.

– Dugo je sve to trajalo, išla sam tri puta u Francusku ovim povodom, jednom i sa srodnikom jedne od Šušnjarevih žrtava, kaže Hasečić, naglašavajući da je u početku bilo velikih opstrukcija sa svih strana.

– Imao je nekoliko advokata i na momente se činilo da će uspjeti izmaći pravdi, ali, eto, prvi put se desilo da je Francuska dala kvalifikaciju, povodom njega – zločin protiv čovječnosti, rekla nam je Hasečić.

U svim prethodnim godinama, Hasečić je na razne načine pokušavala uspavanu bh. javnost opominjati da normalnog života ne može biti dok zločinci šetaju među nama i još su pod zaštitom nekih državnih organa i nekih pojedinaca.

Hasečić je u više prilika cijeli Višegrad oblijepila letcima na kojima je jasno stajalo šta je Šušnjar uradio svojim komšijama.

Iz Tužilaštva BiH napominju, Šušnjar je optužen da je zajedno sa drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske i paravojnih formacija učestvovao u nezakonitom pljačkanju i zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik, u kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu. Kuća je nakon toga zapaljena, a potom je na nju pucano kako bi civili bili spriječeni da se spasu.

– Na vijest o njegovom hapšenju, prvo sam pomislila na scenu kada jedna od njegovih žrtava, nekako uspjevši pobjeći, dolazi poslije duže vremena i skrivanja tamo gdje smo se mi nalazili. Iz ruke su joj izlazili crvi. Ne, to se ne može zaboraviti, govori Hasečić, nadajući se da je Radomiru Šušnjaru u međuvremenu proradila savjest i da će priznati svoju krivicu.

– Najviše bih voljela da kaže gdje su ostaci žrtava iz Pionirske, jer nijedna od njih nije pronađena, govori Bakira Hasečić, koja, poslije svih tih bitki, a sa saznanjem da žrtve nisu našle smiraj, ne samo Šušnjereve, ne može osjećati nikakvo zadovoljstvo.

Može samo tugu da je je čovjek u stanju takvo zlo učiniti onima s kojima je rastao, radio, s kojima se družio.