Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović čestitao Erdoganu: Vaša pobjeda obradovala je i nas u BiH

bakir izetbegovic (3)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović čestitao je turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu uspjeh na današnjim izborima u Turskoj.

Neimenovani izvor iz ureda turskog predsjednika za Anadoliju je saopćio da je Izetbegović telefonom nazvao kolegu Erdogana i čestitao mu izborni uspjeh.

Erdogan se zahvalio Izetbegoviću na čestitkama.

“Poštovani predsjedniče Erdogan, čestitam Vam na veoma važnoj pobjedi na vanrednim predsjedničkim izborima. Vaša pobjeda i podrška koju ste dobili, jasan je znak da je turski narod prepoznao da Republiku Tursku vodite u pravom smjeru”, poručio je Izetbegović i dodao:

“Turska je pod Vašim vodstvom doživjela nacionalnu i političku afirmaciju i izuzetan ekonomski uzlet, svrstavši se tamo gdje joj je i mjesto, u red svjetskih sila. Uvjeren sam da ćete nastaviti voditi Tursku na zadovoljstvo turskog naroda, ali i da ćete na vanjskom planu ostati dosljedni u borbi za prava obespravljenih”.

Upravo zbog toga, kako je poručio Izetbegović, “Vaša pobjeda se ne slavi samo u Turskoj, nego diljem muslimanskog svijeta”.

“Vaša pobjeda obradovala je i nas u Bosni i Hercegovini, jer turski narod i Vas lično smatramo velikim prijateljima naše zemlje. Ubijeđen sam da ćemo nastaviti razvijati naše prijateljske odnose na dobrobit obiju zemalja i naših naroda”, navodi se u Izetbegovićevoj čestitki.

U Turskoj su danas održani prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori. Prema preliminarnim rezultatima nakon prebrojanih 87 posto glasova u vodstvu je Erdogan sa 53,6 posto osvojenih glasova. Narodna alijansa u čijem sastavu je AK Partija i Partija nacionalnog pokreta (MHP) vodi sa 54,8 posto glasova u utrci za novi saziv parlamenta Turske.