Hatma-dova i tevhid za duše 127 žrtava srebreničnog genocida 1995. godine

potocari
Foto: I. Kralj

Nakon što su tabuti sa posmrtnim ostacima 127 žrtava srebreničkog genicida preneseni iz bivše Fabrike akumulatora u Musalu, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari porodice ubijenih, komšije i prijatelji su se okupili kako bi klanjali akšam-namaz, javlja Anadolu Agency (AA).

U Musali su klanjali akšam-namaz nakon čega će biti učena i hatma-dova i tevhid za duše 127 žrtava srebreničnog genocida 1995. godine koje će predvoditi hafiz Mirsad ef.Mrahorović.

Tabute sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava na rukama su do Musale prenijeli članovi porodica ubijenih Srebreničana. Kolona je formirana od bivše Fabrike akumulatora do Musale u mezarju Memorijalnog centra gdje će sutra biti klanjana dženaza i obavljen ukop.

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula bit će klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop posmrtnih ostataka 127 žrtava, među kojima je 12 maloljetnika.

Najmlađa žrtva je 14-godišnji Avdija Memić, a bit će ukopan zajedno sa amidžom Avdurahmanom i njegovim 16-godišnjim sinom Halilom. Najstarija žrtva koja će biti ukopana 11. jula ove godine je Mustafa Hadžović. Do sada je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava.