izbori u Hrvatskoj

HDZ mobilizira glasače u Hercegovini za izbore u Hrvatskoj, pripremaju autobuse

mostar-izbori-4

“Jutarnji list” prenosi tvrdnje iz viših krugova HDZ-a da je Brkić zadužen za koordinaciju na terenu i za Hrvatsku i za BiH, gdje je ključan Mostar

Izborni štab Kolinde Grabar Kitarović, kao i operativci HDZ-a koji stoje iza njene kandidature za novi predsjednički mandat, smatraju da će glasači iz Mostara i Hercegovine odlučiti izbore u njenu korist.

Kako navode hrvatski portali, Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a i jedan od ključnih ljudi u izbornim poslovima stranke, sprovodi mobilizaciju birača u zapadnoj Hercegovini, a u planu su i posebni autobusi koji će glasače dovoditi na mjesta za glasanje.

Loš rejting Kitarovićeve nakon prvog kruga i lošiji utisak koji je ostavila u TV duelu sa Zoranom Milanovićem, natjerao je HDZ da u zadnjih nekoliko dana sprovede moblizaciju biračkog tijela, računajući neodlučne glasače Miroslava Škore, zatim dijelove Zagreba naklonjene HDZ-u, te zapadnu Hercegovinu.

“Jutarnji list” prenosi tvrdnje iz viših krugova HDZ-a da je Brkić zadužen za koordinaciju na terenu i za Hrvatsku i za BiH, gdje je ključan Mostar.

U HDZ-u očekuju veću izlaznost u drugom krugu.

Hrvatsko biračko tijelo u zapadnoj Hercegovoni naklonjenije je desnici – u prvom krugu Kitarovićeva je dobila 66,61 odsto glasova, Škoru /takođe desno orijentisanog/ zaokružilo je 25,47 odsto, dok je Milanović dobio samo 4,58 odsto glasova.

Istovremeno, Milanovićevi simpatizeri ukazuju na činjenicu da ankete na raznim portalima na kojima je Milanović ubjedljivo vodio nakon TV duela, preko noći, bivaju izmijenjeni u korist Kitarovićeve, što se takođe objašnjava radom simpatizera HDZ-a koji nastoje da statistiku okrenu u korist svog kandidata.

Večeras će na HRT-u biti održan drugi TV duel Kitarovićeve i Milanovića, a sutra bi trebalo doći i do trećeg duela na Novoj TV.

Drugi krug izbora za predsjednika Hrvatske biće održan u nedjelju, 5. januara.