Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hnk

HDZ, SDP i SDA postigli dogovor: Danas izglasavanje nove Vlade

skupština hnk
Foto: Mario Obrdalj/FENA

Sudeći prema sinoć postignutom sporazumu, HDZ BiH s 11 ruku, SDA koji ima sedam i SDP s tri zastupnika, potvrdit će danas novu Vladu HNK

Višemjesečni pregovori političkih stranaka oko formiranja nove vlade u Hercegovačko-neretvanskom kantonu konačno su uspješno završeni, potvrdio je Feni jedan od članova pregovaračkog tima.

Sporazum o formiranju nove Vlade koja bi trebala biti potvrđena na sjednici skupštine ovog kantona koja je zakazana za danas u 13 sati, sinoć su u Mostaru potpisali predstavnici HDZ BiH, SDA i SDP-a.

Ove tri stranke činit će parlamentarnu većinu i imaju dovoljno ruku za potvrdu nove Vlade HNK, koja se kao i u Srednjobosanskom kanotnu bira dvotrećinskom većinom, s 20 od 30 ruku u Skupštini.

HDZ BiH s 11 zastupnika nezaobilazan je u formiranju nove Vlade, te se sve ovo vrijeme tražio partner i nedostajućih devet ruku među ostalim stranakama.

Sudeći prema sinoć postignutom sporazumu, HDZ BiH s 11 ruku, SDA koji ima sedam i SDP s tri zastupnika, potvrdit će danas novu Vladu HNK.