Nezavisni odbor Parlamenta FBiH 7. januara otvara koverte

HDZ-u mjesto direktora FUP-a

FUP

Za zamjenika su predložena tri kandidata Himzo Selimović, Ensad Korman i Zoran Čegar

Na konkurs za direktora Federalne uprave policije do 31. decembra pristigle su četiri prijave, ali je moguće da će stići još neka i poštom. Nezavisni odbor Parlamenta FBiH za 7. januar je zakazao sjednicu na kojoj će otvoriti pristigle koverte.

Kako je za Patriju potvrđeno među pristiglim prijavama je i ona aktuelnog direktora Granične policije BiH Zorana Galića. Prijavili su se aktuelni zamjenici direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Đuro Knežević, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Ivica Bošnjak i aktuelni policijski komesar MUP Zapadnohercegovačkog kantona Milan Galić. Sva četvorica prijavljenih bliski su strukturama HDZ BiH.

Do danas nije imenovan ni zamjenik direktora iako je listu kandidata Nezavisni odbor krajem oktobra prošle godine dostavio ministru unutrašnjih poslova Aljoši Čampari. Za zamjenika su predložena tri kandidata Himzo Selimović, Ensad Korman i Zoran Čegar.

Prema Zakonu, ministar MUP-a i direktor FUP-a ne mogu biti iste nacionalnosti. Novi direktor Federalne uprave policije tako će biti izabran glasovima ministara HDZ BiH i SBB-a koji u Vladi FBiH imaju deset ministara i to šest HDZ BiH i četiri SBB.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač najavio je svoje povlačenje s te funkcije za kraj januara zbog zdravstvenih razloga. Nezavisni odbor ranije je utvrdio da je Lukač zaključno sa 31.12.2017. godine imao više od 44 godine staža, a da je sa 40 već izgubio status policijskog službenika. Zakonski, Lukač nije mogao biti izabran za direktora FUP-a u drugom mandatu. Vlada FBiH na sjednici održanoj 20. decembra većinom glasova nije prihvatila informaciju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova odnosno ministra Aljoše Čampare koja sadrži hronologiju postupanja nadležnih organa vezano za status direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača, odnosno to znači da Vlada FBiH nije ni odobrila njegovo imenovanje.

Premijer Fadil Novalić 24. oktobra 2018. godine donio je rješenje o imenovanju Lukača na čelo FUP-a mimo ostalih članova Vlade FBiH. Ministrica okoliša i turizma Edita Đapo početkom 2018. godine je podnijela krivičnu prijavu protiv Čampare i Novalića jer su, kako je navela, cijelu godinu krili presudu Općinskog suda u Sarajevu onemogućavajući Vladu da eventualno uloži žalbu.

Dnevni avaz je krajem avgusta objavio da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo zvanično formiralo predmet protiv Dragana Lukača, direktora Federalne uprave policije, a postupak se odnosi na kršenje Zakona o policijskim službenicima FBiH i uvjete prema kojima je još 2014. morao biti penzionisan.

Protiv Lukača je Tužilaštvu KS upućeno više prijava protiv zloupotrebe službenog položaja.