Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar odbrane bih

Helez: Azbestne cijevi hitno mijenjati, Bugojanci procentualno najviše obolijevaju od raka

zukan helez
Foto: Fena

Kako je kazao Helez, tema nije nedostajalo, a izdvojio je prostorije bugojanske vojarne i azbestne cijevi koje su, dodao je, veliki problem za građane Bugojna

Ministar obrane BiH i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Zukan Helez, zajedno s premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem i federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem, razgovarao je danas s načelnikom općine Bugojno Hasanom Ajkunićem.

Kako je kazao Helez, tema nije nedostajalo, a izdvojio je prostorije bugojanske vojarne i azbestne cijevi koje su, dodao je, veliki problem za građane Bugojna.

“Mi imamo 12 neperspektivnih lokacije u koje ulažemo, koštaju nas, a mi to trebamo dati lokalnoj zajednici. Moji prethodnici bugojansku vojarnu su dodijelili općini, ali razdoblje je bilo pet plus pet godina. Te akte ćemo nastojati promijeniti i vojarnu dodijeliti na više godina, recimo 20 ili 30. Želimo početi mijenjati azbestne cijevi koje uzrokuju puno kancerogenih oboljenja. Moja ideja je da uz pomoć EU uradimo jedan ozbiljniji projekt. Da glavnu cijev vodovoda iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja koja vodi prema Bugojnu zamijenimo, a u narednom razdoblju da mijenjamo i čitavu mrežu. Prema procentu, Bugojno ima jednu od najgorih situacija kad je u pitanju oboljenje od raka “, rekao je Helez.

Nikšić je kazao da je puno projekata u kojima Federacija može pomoći.

“Razgovarali smo o niz tema. O perspektivama Binasa, vojarni, industrijskim zonama, projektima vodosnabdijevanja, kanalizacione mreže, o zaobilaznici Bugojno, puno je tema i stvari koje se mogu kanalizirati, uraditi i pripremiti na razini Federacije BiH”, rekao je Nikšić.

Trojka je razgovarala i s mještanima Mjesne zajednice Poriče koji su im također iznijeli probleme s kojima se suočavaju.