Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Helez: Otkud novih 90.000 boraca u Registru, za manje od tri godine?

zukan_helez

Zukan Helez, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH i bivši ministar za boračka pitanja Federacije BiH, smatra da je cifra od 570.000 boraca u najnovijem Registru boraca Ministarstva za boračka pitanja prevelika i da je nemoguće da ona odražava pravo stanje na terenu tokom ratnih dejstava.

„Samo u BiH, kako sve više godina od završetka rata prolazi, povećava se i koeficijent s kojim se množi broj boraca.

Nažalost, cifra od 570.000 boraca u Registru je stara, dobra praksa koalicije SDA i HDZ, koja decenijama uvodi lažne borce u prava, kako bi od toga ostvarivali novčanu dobit i imali svoje stabilno glasačko tijelo.

Bilo bi korektno javnosti objasniti kako se došlo do ovog broja, odnosno, da li se i ovdje radi o brojanju „boraca“, koji su bili pripadnici „slavnih“ dezerterskih brigada?

U mom mandatu u Registru boraca je bilo njih 480.000, što je također nerealna cifra, koju smo revizijom boraca htjeli smanjiti. Zato se i postavlja logično pitanje, otkud novih 90.000 boraca, za manje od tri godine?

Očigledno je da se novi „borci“ žele iskoristiti za nove izbore 2018. godine, kako bi koalicija SDA-HDZ mogla nastaviti sa svojim mandatom, u kome za dvije godine nije urađeno ništa, osim novih zaduživanja građana.

Da su Armija BiH i jedinice Hrvatskog vijeća obrane zaista imale takav broj ljudstva, a radi se više od pola miliona vojnika, sumnjam da bi danas imali probleme poput revizije presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde ili probleme oko proslave 9. januara“, navodi Helez.