Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tadić i Šuškić na sastanku sa Džakulom i dužnosnicima UIO

tadic_suskic

Efikasnije otkrivanje i procesuiranje poreznih i carinskih utaja, oduzimanje nezakonite imovinske koristi i kvalitetno prikupljanje dokaza u istragama bile su ključne teme sastanka.

V.d. glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić i šef Odsjeka za gospodarski kriminal Ismet Šuškić, zajedno sa tužiteljima i stručnim osobljem iz ovog odsjeka, sastali su se da direktorom UIO, Mirom Džakulom i dužnosnicima UIO koji su direktno uključeni u rad sa Tužiteljstvom BiH, u istragama i predmetima u borbi protiv finansijskog kriminala, te poreznih utaja i prevara.

Na sastanku je razgovarano o unaprijeđenju i poboljšanju zajedničkog rada, radi što efikasnijeg otkrivanja, spriječavanja i kaznenog procesuiranja počinitelja kaznenih djela iz oblasti finanasijskog kriminala.

Razgovarano je o ubrzanju istraga i kvalitetnijem prikupljanju dokaza u borbi protiv kaznenih djela kojima se nanosi višemilionska šteta budžetu naše zemlje, te na taj način svim građanima, a također, porezna, carinska i finansijska disciplina i vladavina prava u ovoj oblasti jedan je od prioriteta u približavanju naše zemlje evropskim integracijama.

Tužiteljstvo BiH u proteklih nekoliko mjeseci, podiglo je više optužnica koje se odnose na finansijski kriminal, u kojem je država oštećena za velike iznose, te je zatraženo blokiranje i oduzimanje imovine koja je stečena izvršenjem kaznenih djela.